Прокълнатия извор на смърт

Мястото е едно и също – дълбоката китайска провинция. Вече 10 века от там тръгват болести с неизчислими последствия. Една от тях е „Черната чума“. Досущ „Коронавируса“, тя атакува белите дробове и дихателните органи.
През 12-век Чингиз Хан превзема Китай. След това идва ред на Киевска Рус, Воложка България, на десетки други държави и области докато оглави най-обширната империя за всички времена, с 22% от територията на Земното кълбо. В Китай обаче неговите войници се заразяват от чумата, която разнасят в походите си. Фаталната допирна точка с Европа е Феодосия, перлата на полуостров Крим. На това красиво място, Република Генуа е положила основите на търговски център, който е обградила с висока крепостна стена. По това време малката република разполага по бреговете на Черно и на Средиземно море с десетки подобни укрепления, които служат за наблюдение и търговия. През Средните векове пристанищата са днешните „аерогари“. През тях са минавали стоките и хората. „Златната орда“ на монголите напада Феодосия, но среща сериозна съпротива. Войната продължава няколко години. За да си отмъстят или от безпомощност, нашествениците хвърлят труповете на загиналите през стените на крепостта. Някои от войниците на Генуа са заразени. Освен бойци те са и моряци. Корабите на генуеската република возят товари между Крим и Венеция. Най-доходния за тях транспорт е превоза на кръстоносци от Европа до Константинопол. Така по море, заразата се пренася през Венеция в Германия, Дания, Ирландия и Скандинавските страни. „Черната чума“ взима над 25 милиона жертви. Тя разклаща из основи Византийската империя и улеснява превземането на Константинопол от Османлиите през 1453 година.
Въпреки, че темата за храната на китайците се избягва старателно, всички показателите я сочат като основна причина за епидемиите. В това отношение кулинарните критици, които класират кухнята на „Мандарините“ на едно от първите места в света, ще трябва да направят сериозна ревизия на оценките си.
Друга, този път положителна забележка е факта, че въпреки чумата, китайците не са изчезнали, а са повече от оцелели. Това ни прави по-смели и уверени в борбата с „Коронавируса“.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov