Ще проговори ли „прилепа“?

От няколко дни Доналд Тръмп е бесен. „Китайците лъжат!“ – повтаря от сутрин до вечер американският президент. Епидемията с Коронарируса е пламнала в края на 2019 година в Ухан и все още не се знае как?! Каква е тази лаборатория? Какъв е този пазар за диви животни, влечуги и прилепи? Вируса COVID-19 летял ли е или е пълзял? Китайците не само се разсеяха, но дори упрекнаха американците, че не взимат на сериозно епидемията. Вместо да обяснят с убедителни аргументи сполетялата ги беля, от Пекин се опитаха да прехвърлят вината за заразата върху някакви американски спортисти, взели участие в състезания в Китай. Шест месеца преди изборите – чашата на търпението на Тръмп преля. Американският президент размаха томахавката на санкциите, която едва ли ще прибере скоро.

Няма никакво съмнение, че болестта плъзна от Китай. В началото Си Дзинпин е правил всичко възможно да скрие бедствието. Ценно време бе загубено. Именно тази липса на информация позволи бързото разпространение на вируса. Дори след пика на кризата китайската статистика явно е манипулирана. Кой ще повярва, че страна с милиард и половина население има само 4 хиляди и 300 жертви, докато САЩ с 330 милиона отчитат 33 хиляди?

Световната здравна организация със седалище Женева се намеси в словесната размяна на удари между Пекин и Вашингтон, като взе страната на Китай. Част от ООН тя би трябвало да бъде обективна и най-вече реактивна. Вместо това, нейният президент етиопеецът Д-р Тедрос защити Китай и разкритикува неколкократно западните демокрации, на първо място САЩ, в борбата им срещу вируса. Тази негова позиция бе посрещната като пристрастна и отговорът не закъсня. Съединените щати спряха дотацията за Световната здравна организация, която е 120 милиона долара. Тази сума представлява 25% от общия бюджет, докато китайското участие е само 10%.

Д-р Тедрос е първият африканец оглавил организация от световно значение. Неговият избор се дължи повече на страните от Третия свят, отколкото на западните демокрации. В страните, в които Китай увеличава непрестанно икономическото си влияние. Там където западните представители поставят условия за спазване на човешките права, преди да инвестират. Азиатците не поставят условия. Според всички специалисти те направо „купуват“ подписите на африканските министри и президенти. Подобно недоказано подозрение съпътства прокитайската позиция на Д-р Тедрос, демонстрирана от самият него.

Американските сенатори цитират декларация направена от президента на Световната организация от 16 януари т.г. след посещението му в Ухан. „Няма доказателства за предаване на заразата от човек на човек!?“ – пише Докторът. На 30 януари същата година, завърнал се в Женева, Д-р Тедрос праща благодарствено писмо на китайското правителство, за „пълната прозрачност“ в разследването на причините за епидемията. На 3 февруари 2020 година, същият потвърждава пристрастната си позиция, като оспорва решението на американското правителство да затвори границите за всички чужденци идващи от Китай. Докторът пише: „Няма никаква причина за взимане на подобни мерки…“
Друга не малка подробност хвърля обезпокояваща светлина върху личността заела поста на президент на Световната здравна организация. Тедрос няма нищо общо с медицината. Той е доктор по…философия!
Само за 24 часа, петиция за неговата оставка събра в САЩ – 872 хиляди подписа.

От Лондон, Борис Джонсън, още невъзстановен, е категоричен – „Китай публикува фаршиви цифри, както за умрелите, така и за заразените! Китай носи отговорност за епидемията и ни дължи истината!“ Според английските медии, броят на заразените е 40 пъти по-голям от оповестените от правителството на Пекин данни. Като отговор на некоректното поведение на Китай, Лондон поставя под въпрос договора за инсталиране на 5G HUAWE на острова.

В обширно интервю във „Финаншел Таймс“, френският президент също обвини Пекин в прикриване на истината. „Нещо е ставало там, което не се казва!“ – подчертава той. С това си изказване Еманюел Макрон се присъедини към обвиненията отправени от Борис Джонсън и Доналд Тръмп към президента Си Дзинпин.

Ще отговори ли някога „прилепа“ на въпросите, които Светът си задава? В подобни ситуации българите обичайно подхвърлят „На кукуво лято“.

Божидар Чеков
Париж 19 април 2020г.

Comments

comments

About David Asenov