Aмерикански стриптийз

Докато Божков колади Борисов и Горанов, докато Бенатова се заяжда с Мутафчийски, а Вежди, Банов и Мутавчиев правят тройка, Америка се съблече чисто гола. Няма по-голяма изненада от стриптийз по принуда. Единствената страна, способна да праща днес хора в космоса, остана без гащи. Размирници нахлуха в столицата Вашингтон и принудиха президента на най-мощната страна в света да се крие в бункера на Белия дом! Доналд Тръмп, който до сега ползваше полицията и националната гвардия, призова армията на помощ. Министърът на отбраната Марк Естер обаче отказа да изпълни желанието му. Войниците по принцип са платени да защитават страната от чужд агресор, не от американски граждани – каза шефа на Пентагона. Тръмп, който не носи пряка отговорност за смъртта на четиридесет и шест годишния Джордж Флойд, изглежда все по-самотен, подкрепян само хубавата Мелани.
Нелепата смърт на Джордж Флойд се превърна в искрата, която подпали сламата на Холивууд, Лас Вегас, Колорадо Спринкс и Силикон валей. Демонстрантите показаха на света, че Америка не е това което изглежда. Че зад фасадата има 40 милиона безработни, повечето от които без здравна осигуровка. Че в гетата се раждат стотици шампиони, които трупат медали за САЩ, но техните братя и сестри живеят само благодарение на търговия с наркотици. Социалните различия, резултат на безжалостния качествен подбор, рано или късно трябваше да гръмнат в очите на управляващия елит. Да, Америка има десетки носители на Нобелови награди, но всички носители са емигранти или деца на емигранти от Европа. Тръмп и Мелани са представители на европейската цивилизация. Фактически, няма нищо оригинално или създадено от американци, защото истинските американци са само индианците. В същото време се забравя, че чернокожите са доведени на синджири и са в основата на началния капитал на „най-богатата в света страна“.
Много са реформите, необходими да променят ситуацията в САЩ. Между „болните“ места на системата са „Квотите“. Това е една унизителна постановка, която в европейските републикански системи не съществува. Квотите са една лицемерна мярка, служеща за оправдание на расовото неравенство и последствията му. Това „улеснение“ на расова основа позволява на цветнокожи американски граждани да постъпват в университетите със стипендии, предназначени конкретно за тях. Това са „Запазени за малцинствата“ места. Малко са тези, които издържат повече от две години. Обама е едно забележително изключение. Има и други, но са рядкост. Повечето представители на малцинствата нямат капацитета и нивото, което висшето образование изисква. Във всички американски сериали, има квоти за чернокожи актьори. Те са красиви, спретнати и обезателно положителни герои! Най-вече когато действието се развива в семейна обстановка. Майката, бащата и децата са подредени като аптекарски шишета, в уютен дом, в който нищо не липсва. Реалността на живота на чернокожите в гетата е коренно различна, но тази реалност отсъства от сериалите. В Сената и Конгреса на САЩ, поне на вид, също има квоти на расова основа. Реално това са фигуранти, без истинска политическа тежест. В очите на колегите им, те не са в законодателната власт според способностите си, а благодарение на цвета на кожата. Нещо като претекст или „лозов лист“. Ето защо системата на „квотите“, която Франция категорично отказва, служи по-скоро за оправдание в Америка, вместо за интеграция.
Възможна ли е щафета от бегачи 4 Х 100 метра да бъде съставена от квоти и да бъде печеливша? Много ясно, че не! Това е един от жизненоважните проблеми на съвременна Америка. Тя трябва да го реши сама.
Американската система ражда Бил Гейтс, Елон Мъск, Джозеф Безос, Марк Цукерберг, но и милиони Джордж Флойд. И едните и другите са обречени да живеят заедно. Точката или ръба, на който е в момента американското общество се намира – показва, че не е проблема печеленето на пари, а тяхното разпределение. В противен случай, тези които са лишени от талант, които нямат европейска култура, но въпреки това имат граждански права, излизат на улицата.

Божидар Чеков
4 юни 2020г.
Париж

Comments

comments

About David Asenov