Втората смърт на Роберт Максуел

Стените на Кремъл вероятно помнят смеха и закачките на двуметровият чешки евреин с английски паспорт. „Бъдете спокойни – подхвърляше той – ако вместо Кенеди, беше застрелян Никита Хрушчов, Аристотел Оназис нямаше да се ожени за Нина Хрушчова!“

„Капитан Боб“, както още го наричаха някои, роди илюзията, че комунизма ще стане капитализъм със щракане на пръсти. Собственик на „Mirror Group of Newspapers” и още 79 предприятия в областта на комуникациите, пръснати между Англия, САЩ и Австралия, Максуел омайваше със своята решителност и динамизъм. Превърнал се в мост между Изтока и Запада той беше винаги добре дошъл в България. Много е вероятно топлите отношения с българските му партньори Огнян Дойнов и Андрей Луканов, да са резултат на близостта на MOSAD с Държавна сигурност. Неговият предприемачески талант позволява създаването на десетки фирми „joint venture”, между България и Запада. Смисълът на тази високо техническа индустриализация е да се копира западната технология и да се произвежда у нас. В последствие продукцията да се изнася обратно. Кой не би запретнал ръкави за осъществяването на подобен проект? КГБ дори го подкрепя, като подсказва кодираното име „НЕВА“. Самият Тодор Живков се поддава на чара на Максуел и дава зелена светлина за финансиране на проектите. Няколко стотин хиляди долара са преведени в сметките на „Bishopsgate International Investisment Management” в Лондон, за изпълнение на техните реализации. Милиони са пратени и към Швейцария. На 5 август 1991 година в град Цуг е регистрирана Мултигруп. Всички тези пари се оказват без възвръщаемост, защото през един ноемврийски ден, на същата година, тялото на Роберт Максуел е открито безжизнено в Атлантическия океан, близо да Канарските острови, недалеч от яхтата му, кръстена на името на любимата му дъщеря „Ghislaine”. Много бързо се пуска версията на злополучно падане в морето. Резултатите от аутопсията са недостъпни до днес и за повечето разследващи журналисти, Максуел не е паднал сам зад борда на яхтата си. За ужас на кредиторите „Капитан Боб“ се оказва финансов сапунен мехур, който дължи многократно повече отколкото притежава.

Империята „Максуел“ се разпадна само за месеци и в продължение на тридесет години, никой не споменава името му. Махалото на актуалността обаче не държи сметка за времето.

На 2 юли т.г. в 8ч сутринта FBI арестува в Ню Хемшир – Гилен (Ghislaine) Максуел, която американските полицаи издирват от доста време. Дъщерята на „Капитан Боб“ е привлечена под отговорност в делото на финансиста-педофил Джефри Епщтайн. Известната в „Jet – Set“ среди жена е била официална сътрудничка на милиардера и неофициална негова любовница. В това нейно занимание няма нищо наказуемо. В досието на аферата „Епщайн“ обаче има десетки жалби от жени, които са били привлечени от Гилен Максуел в именията на Епщайн в компанията на мъже, „които не знаят колко пари имат“ и считат, че всичко им е позволено. Това е ставало под претекст на купони в резиденциите на Епщайн във Флорида, Ню Мексико и другаде. Всички момичета са били малолетни, когато това се е случвало. Колко от тях са били изнасилвани, лъгани и прелъстявани разследването ще покаже. Предполагаемият списъкът на мъжете ползвали, малко или много, „услугите“ на дъщерята на Роберт Масуел се разпространява всеки час по американските медии. Най-скандално за сега е присъствието на синът на английската кралица Елизабет II, принца Андрю. FBI не крият нетърпението си да изслушат английският престолонаследник. Бившият и настоящият президенти на САЩ – Бил Клинтън и Доналд Тръмп също са в списъка на „приятелите“ на Джефри Епщайн, заедно с много други мъже от „елита“. До каква степен са ползвали „веселбите“ организирани от Гилен Максуел за сега само се предполага.

Въпреки, че влезе в ареста, 66 годишният Джефри Епщайн не издаде никой. Щеше ли да го направи по време на процеса е въпрос, който остава без отговор, тъй като обвиняемият бе намерен обесен в килията си на 10 август 2019 година. Надзирателите на затвора бяха наказани и преместени в други затвори. Вместо да потулят слуховете за насилствена смърт на подсъдимия, тези санкции само ги усилиха.

Обвиненията към „сътрудничката“ му са много тежки. Сводничество и привличане на малолетни за секс услуги, може да бъде наказано с доживотен затвор. Гилен Максуел е 58 годишна. Дали ще проговори е въпрос, който вълнува много влиятелни мъже. На първо време, измамените момичета стискат палци, дъщерята на Роберт Максуел да стигне поне до подсъдимата скамейка.

Париж
3 Юли 2020г.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov