НА БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ИМ Е ВИНОВЕН НЯКОЙ…

Казва го популярният професор Иво Христов. Ще го копирам защото се говорят неверни неща относно ролята на Франция за спиране на блоковете на централата в Козлодуй. Какво Кунева е подписвала и срещу какво, не знам. Който знае – да го каже и докаже. Аз пиша само това в което съм сигурен. Франция е най-важният в света производител на атомни реактори и се бори въпреки съпротивата на еколозите да запази ползването на атомна енергия, включително и в България. Но тук нещата са обвити в мъглата на предположенията, предрасъдъците и липсата на видимост. Нещо обичайно разбира се.
Слуховете, че Франция е затворила блокове в Козлодуй не са верни. Най-големият противник на Козлодуй беше и си остава Гърция. Гръцкото лоби на Запад публикува многократно статии описващи опасността, която представлява българската атомна централа. Един французин – капитан Кусто снима два филма в Козлодуй под мотото „опасност“. В България отбелязаха само факта, че „французин“ е пуснал по световната мрежа версията „Козлодуй е заплаха за Европа“. Капитанът беше монегаски поданик и не защитаваше интересите на Франция. Фактически той беше недосегаем. Никой не обясни, че капитан Жан Ив Кусто е начело на АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ на територията на МОНАКО, която прави филми изключително срещу руски интереси. Като се започне от избиване на китове и се стигне до атомните централи. В това време френските инженери правеха редовно проверки в Козлодуй и докладваха пред Европа, че всичко е ок. Този факт никой не забеляза. От политическа гледна точка, единоборството между Франция и Германия, бе нарушено от катастрофата във Fukushima. От научна и индустриална гледна точка, Берлин изоставаше значително пред Париж. Японското нещастие дойде добро дошло за Меркел, за да хвърли пешкира по отношение на атомната енергия и да спечели по този начин гласовете на „Зелените“. Отварянето на мините за въглища и ползването им за енергия замърсяваше въздуха повече от атомните централи, но гарантираше властта още няколко години на партията фрау Меркел. Японското и немско решение бяха последвани от други страни в Света. Френските специалисти започнаха да губят поръчки, които бяха запланувани. Една от надеждите им за развитие на атомната енергия беше България, но българските управляващи, преследвани от опозицията се оглеждаха и ослушваха кой по-голяма комисионна да вземе. През това време SIEMENS, ROSATOME, FRAMATOME подписваха договори за строеж на реактори в Унгария и Словакия, без никакви русофобски или антифренски настроения.
Най-накрая българите се наканиха да купят американски реактор от Westighouse, без търг и без конкурс. Нищо че производителят, вече е фалирал един път. Важното е, че е американски. Така и със самолетите. За какво ни са, няма значение. Американски са! „Ремдесивир“ не лекува, но България се натовари с 32600 дози за 12 милиона долара от една изумена от изненада американска лаборатория. Министърът на здравеопазването изобщо не си зададе въпроса – защо Франция не закупи нито една доза. До изборите купувачите от ГЕРБ само няколко тона американска паста за зъби остава да купят, за да се крепят на власт поне още 5 години.
· Отговор
· 4 мин. · Редактирано
Напишете отговор…

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov