ЗАПЛАХАТА от „BIG Five“

Ехото от събитията развили се между Белия Дом и Капитолия на 6-ти януари няма да затихнe скоро. Отстраняването от власт на Доналд Тръмп ще бъде преглътнато с времето, но ролята на петте гиганта на социалните мрежи – Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft постави на щрек всички демократи от Западното полукълбо.
Тръмп не беше обичан от европейците. Сприхав и непредвидлив той често жънеше подигравки. Изключването му обаче от мрежата и закриването на неговите акаунти, предизвика вълна от възмущение. Тръмп се превърна в жертва на гигантите от GAFAM и стана симпатичен на много от привърженици на „Свободата на словото“.
Погледнато по същество, заглушаването на президента на най-мощната страна в света, по време на неговия мандат е вид присъда. Как е възможно частно предприятие да налага присъди без участието на Съда?
От правна гледна точка, Тръмп не носи отговорност за погрома в Капитолия извършен от неговите избиратели. Речта му произнесена в навечерието на манифестацията няма нито дума за насилие. Бившият президент за сетен път изрази възмущението си от „кражбата“ на изборите. Той зове поддръжниците си да протестират мирно и да спазват реда. Да уважават силите на реда. Заключението е, че Twitter, Facebook и компания са надвишили правомощията си.
Марк Зукърбърг и Джак Дорси явно избързаха да се харесат на новите управляващи, но техния жест е „Мечешка услуга“. Той ще усложни встъпването на власт на Джо Байдън вместо да го улесни. Пристрастието на „Платформите“ ще допринесе на бездната между големите градове и провинцията да се увеличи. Между „интелектуална Америка“ и средната американска класа. BIG Five обясняват постъпката си с техните вътрешни правила изключващи всички прояви на подбуда към насилие, расизъм и заплаха към правата на човека. Как би обяснил тогава Джак Дорси акаунта на Ердоган, поддържащ военни действия в Либия и Армения, или този на чеченеца Абдулах Анзоров, обезглавил френския учител Самуел Пати?
Настоящите действия на Петте гиганта не могат да скрият, „войната“, която Тръмп и неговото правителство водеха срещу тях за монополни позиции, укриване на данъци и нерегламентирано ползване на личните данни на притежателите на профили. През юли 2019 година, Federal Trade Commission (Федералната търговска комисия) наложи на Facebook глоба от 5 милиарда долара за договора сключен с англичаните от Cambridge Analica за ползване на личните данни на 50 милиона потребители. През октомври 2020 година, министерство на правосъдието, заедно с 11 щата подадоха жалба срещу Google за монопол по отношение на рекламите. В края на 2020 година, Комисията за конкуренцията на САЩ започна дело срещу Facebook, след като Марк Зукърбърг погълна конкурентите си Instagram и Whats App.
Цифровизацията е същността на Третата индустриална революция, след тези на Парната машина и на Електроенергията. Новата техника взриви връзките в социалните мрежи и донесе феноменални печалби на акционерите на BIG Five. Улесненията, които мрежата предлага се настаниха във всички области на социалния живот. В последствие, интернет стана незаменим и като всеки монопол той носи рискове. Първият от тях е достъпът до личните данни. Microsoft, закупи Linkedin и се специализира в „сортиране“на здравните системи на различни държави и нищо не му пречи, за сега, да ги свърже със Застрахователите, които му платят за услугата. Подобни заплахи ще има и други в близко бъдеще. BIG Five инвестират масивно в оптичните кабели в Атлантическия океан, между САЩ и Европа. През 2010 година те притежаваха 5%. По настоящем собствеността им е около 50%, а след 10 години ще надхвърли 90%. Въвеждането на контрол, със съответни правила е задължителен в името на личната неприкосновеност и свобода. Не решен остава въпроса с океанското пространство, което не подлежи на никакво законодателство. Рамената на крехката Мария Габриел не издържаха на тежестта на „цифровизацията“ и Европа загуби 4 години в нищо правене. Новият комисар – французинът Тири Бретоне e човек от друг калибър. Той следи развитието на сектора отблизо. Тири Бретон едва ли ще остави гигантите на комуникациите да печелят милиарди на европейския пазар, без да плащат данъци. Грешно е да се мисли, че европейците са безпомощни. Европейският пазар с 470 милиона потребители е първи в света! Освен, че разбират от печеливши технологии, американците са чувствителни на плащане на такси. Възможно е да гледат презрително към някои от членовете на съюза, защото годишния оборот на всеки един от тях е многократно по-висок от бюджета на страните членки, взети по отделно. Поради това, само обединени, в името на общите интереси, европейците са способни да наложат защитни условия на всички желаещи да се възползват от техните потребности. Дори и на BIG Five.

Париж, 13 януари 2021г.
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov