КОЙ ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ СМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ ЕВРОПЕЙЦИ?!


Равнопоставени сме и още как. Една разходка по уличките на италианското градче „Lamezia Terma“ в региона на Калабрия е достатъчна. Няма обитател, който да не е чул за България. На 13 януари т.г. там започна процеса срещу Дрангета – третата по мащаби мафия след Cosa Nosra и Camora. В един бункер от 3000 кв.м. пред магистратите ще се изредят 350 подсъдими, 900 свидетели и 400 адвокати. Разследването се е водило едновременно в Италия, Швейцария, Германия и България. Подсъдимите съответно са – италианци, германци, швейцарци и българи. Може би с времето ще се появят и други, защото според познавачи „организацията“ наброява повече от 20000 члена и сътрудници, пръснати по петте континента. Областите на действие са класически – наркотици предимно кокаин, отвличане с изнудване, трафик на токсични отпадъци, туризъм, укриване на данъци, пране на пари и убийства. Дрангета е основана още през XVIII век и се е развила на семеен и роднински принцип. Тя се прочу през 1973 година с отвличането на внука на най-богатият човек на света – Жан Пол Гети младши. Старият Гети, собственик на петролната империя „Getty Oil » на първо време отказва да плати откупа от 17 милиона долара, който Дрангета изисква. Малко след неговият отказ, той получава плик с едното ухо на внука си, с предупреждение, че ако продължава да не плаща ще получи и другото ухо. В края на краищата двете страни се споразумяват за 3 милиона долара. Веднъж на свобода младият Жан Пол Гети прави безуспешни опити да се свърже с дядо си за да му благодари. Старият отказва дори да се чуе с него. Бившият заложник никога не се съвзема от шестте месеца прекарани в ръцете на мафията. Жан Пол Гети младши умира на 38 години, пропит от наркотици и алкохол.
Годишният оборот на Дрангета възлиза на 50 милиарда долара. Според „Guardian“ по настоящем „организацията“ тежи повече от McDonald’s и Deutsche bank взети заедно. Срещу подобни финансови възможности, трудно се издържа. Между подсъдимите има членове на органите на реда, на съдебната система и дори един кмет. Благодарение на тяхното съдействие, главатарят на Дрангета – Луиджи Манкузо, който от 20 години е зад решетките, ръководи дейността на мафията. Главният обвинител и централна фигура на процеса е прокурора Никола Гратери. Той е родом от Калабрия и споделя със журналистите: „Като ходех на училище, по пътя често минавах покрай трупове. Още тогава се зарекох, ако мога един ден да отърва завинаги този край от Дрангета, ще го направя“. Този ден изглежда е дошъл. Италианското общество следи със затаен дъх развитието на процеса. Една рота „Carabinieri“ пази ден и нощ Никола Гратери. Никой не е забравил, че неговите предшественици – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино бяха убити, след като разбиха Cosa Nostra и Camora.
Съдебният процес срещу Дрангета е предвиден да продължи цели две години. Много е възможно Иван Гешев, действащ прокурор в държава членка на ЕС, да бъде поканен като свидетел за дейността на „организацията“ в България. Прокурорът на републиката е предпазлив човек. Не е сигурно, че ще приеме, защото не се знае, обвиняемите българи, какво може да „изпеят“.
19 януари 2021г.
Париж
Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov