ЕДИН КОНТИНЕНТ – ДВА СВЯТА

Франция не споделя българския хъс за избори. Първата грижа на французите е борбата с вируса, ваксините и здравето на хората. Задвижването на живота, ресторанти, кина, театри и заводи. Дебатът относно смисъла от гласуване, с насъбиране на стотици хора в едно и също помещение, обиколи парламента, сената и медиите. Рядко мненията от всички краища на политическия спектър са били толкова единодушни. Бройката от 400-500 смъртни случаи на ден не може да бъде отмината с пренебрежение. Изборите, които бяха предвидени за месец март, могат да почакат. Те бяха отложени за месец юни.
В България дебат относно риска за здравето на хората почти не се състоя. Стотина партии и коалиции пръхтят от нетърпепие да кръстосат ръкавици. Франсетата гласували през юни. Тяхна си работа. До тогава много възможно е ние да гласуваме още веднъж. Така ще ги бием и по демокрация. 2:1 както през 1993 година на „Парк де Пренс“.
По всичко изглежда, че за българските политици Ковид19, 20 или 21, броят на заразени или починали, не са по-важни от влизането или излизането от парламента. Цветан Цветанов, като опитен физкултурник, първи внесе 31 000 подписа на негови привърженици. Ако бившият „Втори“ на ГЕРБ отчете същия брой бюлетини, пуснати в урните за пресните български републиканци, той може да претендира за поста на председател на парламента. В противен случай, неговият пример ще докаже, това което всички подозират, че ЕГН-та не се получават доброволно.
ЦИК обещава на членовете на избирателни комисии да бъдат ваксинирани, пропускайки, че тези в чужбина няма да бъдат. Голям праз! Нали плащат здравни застраховки там. Да се оправят с тамошните лекари! Няма „демокрация“ без риск.
Писалки и клавиши не се докосват с ръкавици. Пипане, сгъване, плюнчене и късане не става с роботи. Французите са го разбрали от 200 години. Остава и българите да го разберат. Надеждата умира последна. Франкофони сме все пак!

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov