ЕДИН ФРЕНСКИ КМЕТ Е ЗАД РЕШЕТКИТЕ!

Това е бившият кмет на вторият град на Франция – два милионната Марсилия. След като къщата му бе старателно обискирана, 81 годишният Жан Клод Годен бе одведен в следствието с обвинение за присвояване на държавни пари в особено голям размер. Жан Клод има дълъг политически трудов стаж. Бил е депутат, сенатор и в последните 25 години – кмет. Марсилия е град различен от другите. Най-голямото пристанище на Средиземно море, тя е създадена първо от гърците и в последствие приютява всички емигранти преследвани по етнически или политически причини каквито са арменците, белогвардейците, италианци, испанци, португалци и др. След отдръпването на Франция от африканските колонии, тълпи от алжирци, тунизийци и мадагаскарци, не спират да дебаркират от корабите на марсилския кей. От далеч, живота в Марсилия прилича на този в Неапол, с тази разлика, че във френския град всичко е двойно и тройно. Трафик на наркотици, проституция и престрелки между вражески групировки. Убийствата дори на малолетни са често явление. Филмът „Борсалино“ с Ален Делон и Жан Пол Белмондо е показателен за Марсилия и до днес. Как е успял Жан Клод Годен да бъде избиран и преизбиран толкова мандати, без да бъде обезпокояван от никой? Бившият кмет е пример на политическия феодализъм. В момента градът е практически фалирал. Дългът му е баснословен! Разделен на два милиона граждани, излиза, че всеки един от тях дължи 3300 евра. Къде са отишли парите? Жан Клод Годен е раздавал десетки милиони на синдикатите, на общинските чиновници и е бил обкръжен с приятели пенсионери, на които е давал министерски заплати. „Аз осигурявах по този начин социалния мир.“ – оправдава се той.
Социалния мир, преди всичко собствения! През цялото време синът на бивш зидар не е пропускал да слага пари настрана, да инвестира в престижни марки за парфюми и спортни дрехи. Богатството му надхвърля 200 милиона евра и буди завистта на цялото предприемаческо съсловие на Франция.
Интересното в случая е обвинението в „присвояване“, различно от обикновена „корупция“. Разликата заслужава да бъде разгледана отблизо. Когато българските политици „замогват“ необяснимо, те осъмват собственици на недвижими имоти, които не отговарят на доходите им. Обяснението винаги е едно и също – възползвали са се от кредити. При Жан Клод Годен – кредити няма. Кметът е инвестирал десетки години в предприятия, които работят и до днес. Те не са негови, но той има дялово участие в тях и може да оправдае получаването на дивиденти. Ако съдиите посегнат на работещи предприятия, те заплашват съществуването им. Заплатите на хората и хляба на децата. С къщите за гости, хотели и апартаменти „Артекс“, пред погледа на един истински прокурор разследването би било много по-лесно. Съществена разлика с българският корумпиран елит е сравнително скромния му начин на живот. Докато имотите на българските новобогаташи се ползват или приписват на съпруги, деца и внуци, Жан Клод Годен няма семейство и никога не е напускал „бащината стряха“ – къщата на баща си – майстора зидар.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov