ЧТО ДЕЛАТЬ?

Въпросът, който Николай Чернишевски зададе на руското общество през 19-век се изпречи внезапно пред България, следствие на изборите. Управляващите умаловажават всячески сътресението и начело с Бойко Борисов зовът за обединение в името на еврофондовете. Според Дилов син страната не може да си позволи нови избори, защото цената от 150 милиона е непосилна. Това ли е поуката от случващото се в България днес? Ако се говори за пари, защо не се направи нищо в продължение на толкова години, за да се гласува по-икономично? Въпреки, че България е страната с най-скъпи избори в света по отношение на нейния БВП, въпреки нарушенията, въпреки порочната избирателна система, резултата е налице. Той не е окончателен, но може да бъде определен като „светлина в тунела“. Тези, които се правят, че не разбират случващото се, значението на движението „Dégagisme“, появило се в страни с корумпиран елит може да им помогне. На български то означава „Чупете се!“ Всички български граждани гласували за „Има такъв народ“, много преди паричните сметки или програмата на „сценаристите“, пуснаха бюлетините си с категоричното „ДА СЕ МАХАТ!“Един ден вероятно ще има игрален или документален филм посветен на българската избирателна система. Една статия не е достатъчна за да се опише изтезанието на стотиците членове на избирателни комисии, премръзнали и гневни, поискали да палят бюлетините за да се стоплят. Да ме извинят по-чувствителните читатели, но за мен подобно решение е сравнимо с оцеляването на пасажерите от самолетната катастрофа в Кордилиерите през 1972 година, принудени да се хранят с телата на загиналите пътници. Отговорници за безредиците в изборната нощ, едва ли ще бъдат излъчени. Всичко ще се замете между ЦИК, РИК, ТЕЛК, НЕЛК, СИК и нищо няма да се разбере. Не е това най-важното. На първо място по важност е пробойната, която се появи в системата. Тя се образува от срива на БСП. Този срив е безвъзвратен. Най-сетне обществото разбра, че БСП е „компаньонка“, а не алтернатива на ГЕРБ. Столетницата е готова за пенсия. Жалко за нейните избиратели, но няма по-покварно нещо от търговията с надежда. Баничката няма никога да струва 15 стотинки. Разцеплението между БСП-Брюксел и БСП-Позитано ще се превърне в махленска разправа, която ще погребе надеждите за власт, на едните и на другите.
Остава загадката – президента Радев. Той не носи никаква вина за провала на Корнелия Нинова, но едва ли потрива ръце при случващото се в партията ракетоносител на президентския пост. Не може да се премълчи обаче неговата отговорност за машинното гласуване. Цената на този машинен провал може да бъде преглътната, само при условие, че Радев посочи имената на съветниците, които го подведоха и ги остави завинаги без право на държани ясли.
Има ли алтернатива? Щом като има пролука – има светлина. Тя освети жизнената необходимост от смяна на системата. Представете си, че пред вас има два бюлетина. На първия да пише СМЯНА, на втория ПОДМЯНА? Това е ключът на спасението. Как се стига до него? Трудно е, но е възможно.
ГЕРБ ще оцелеят по-дълго от БСП. Тяхната феодална паяжина се простира в цялата страна. Общини, предприятия и институции са в техни ръце. В евентуална нова коалиция или в опозиция, те няма да спрат да спъват промените, по простата причина, че капиталът личен или роднински, натрупан за цели 10 години власт, не е за изпускане. Тогава? Хората на Слави са пред избора – подават ръка на Борисов и се самозапалват, или поемат риска да се борят до край.
Това означава борба за нови избори. Много скъпо било? По настоящият изборен кодекс-да, но в други държави подобно разточителство – няма! Как така – няма? Никъде няма 39 партии, няма хиляди кандидати, няма партийни субсидии, няма медийни пакети, няма планини от бумаги. Истинската политика се прави с идеи и с лични средства. Така постъпи партията „Има такъв народ“, отказвайки „медийния пакет“, който им се полагаше. Грозна е вратичката направена бързешком от законодателят относно 40 000 лв субсидия. По принцип тя се полагаше на извънпарламентарните участници. В последния момент се оказа, че и тези от парламента могат да се облажат от нея, ако са в коалиция. Ето как ГЕРБ се сгушиха със СДС и ВМРО с БНД. Във Франция, този който мине 4% парите му се връщат, който не ги мине – пие една студена вода. За да не се тревожи за харчовете на държавни пари Любен Дилов Син, всички партии участващи в следващите избори могат да последват примера на „Има такъв народ“. Всеки вади пари от собствения си джоб и зове приятели за участие. Не бързайте със заплахата „олигарси ще си купят депутати“. Принципите са измислени и приложени отдавна в Европа. Таван на даренията и прозрачност на произхода на парите. Какъв ще бъде изборният ден, ако законът за излъчване на народни представители, сведе до минимум държавното участие? Изборни нощи няма да има! Никой няма да спи на пода и да сънува чаша вода. Пред избирателите ще има 3 или 4 бюлетина на истински партии, с истински програми, на хора решили да рискуват собствените си спестявания, за благото на българския народ. Без договорки, без пазарлъци и преференции, объркващи избирателите. Само една бюлетина с едно име. Ако една от тях, в бъдещите месеци, е „Има такъв народ“, познайте какво ще стане с ГЕРБ. „Демокрацията“ чука на вратата на България. Остава някой да й отвори.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov