ВРЕМЕТО НИТО Е НАШЕ, НИТО Е ВАШЕ!

Осем месеца българското общество протестира в двора на управляващите срещу своеволията на Иван Гешев и системата, за която той работи. Някои измерват разстоянията с крачки, други със стъпала. Аз измервам времето с дните, които съм прекарал в ареста. Веднъж 10 дни и два пъти по 5. Ето защо считам, че осем месеца са много време. Достатъчно всички да разберат, че най-важното нещо за България днес е основен ремонт на Съдебната система. Като начало – отстраняването на Иван Гешев. Без него и подчинените му, заместването им с чисти и смели магистрати, разграбването на страната от властта няма да спре! В последствие новите магистрати да се произнесат по всички съмнителни договори и нарушения. Това е волята на голямата част от протестиращите, които пратиха в парламента новите депутати, с надеждата да изпълнят желанието им.
Началото на работата на Народното събрание изобщо не покрива чутото и видяното на протестите. Дневен ред – Турулю гювеч! Да се пита човек, тези 240 представители на народа били ли са на протестите и ако са били, как са успели да не чуят какво искат хората?
Голяма изненада поднесе водачът на ДА България, който поиска „Лустрация“ на приятелите на собствените си родители! От другия край на залата, „Има такъв народ“ извадиха референдума с „Мажоритарния вот“, но спечелиха враждебното настроение на колегите си с мизерния един лев за процента бюлетини. Друга изненада поднесоха ГЕРБ, като обявиха, че са били готови за „Мажоритарна система“, но от свенливост нищо не са казвали до сега. „Динена кора“ за Слави или иширет за ново мнозинство? Капанът прозира през софийската мъгла. Сборът на двете партии прави точно 126 мандата и фронта „Всички срещу ГЕРБ“ се пропуква с гръм! Лявата Татяна Дончева и десният Христо Иванов запяха в един глас, че са против. За бившата защитничка на „Мултигруп“, за „мажоритарни“ депутати не може да става дума, защото никой не е предвидил място за тях!? Всички са стоплили вече канапетата със задните си части и няма да позволят на безпартийни навляци, да им развалят хатъра. Горката ръководителка на „Червените ескадрони“ има толкова трески за дялане на вътрешнопартийния си фронт, че дори да си намокри глезените на плажа в Росенец, отзвука ще е същия. Присламчилата се към „младите дошли от чужбина“ – Мая Манолова изигра най-печелившия ход, но само за себе си. Тя оглави „Комисията за разследване на паричните потоци, изтекли последните 10 годни“. Този неин успех е личен, защото й гарантира максимален престой в парламента. В същност подобна процедура е само губи време. Протестиращите не искаха „Комисия“, а СЪД! Разследването е работа на Прокуратурата и само една нова Прокуратура, както и ново Следствие са способни да съберат доказателства за злоупотреби с власт. Парламентарната комисия не е и няма да бъде нито следствие, нито прокуратура. Тя конфискация на незаконно придобити имоти не прави, нито вкарва в затвора. Парламента може и трябва да промени Съдебната система и да изпълни волята на протестиращите осем месеца български граждани. Докато това не стане, ще се наслаждаваме до втръсване на Мая Манолова от сутрешните блокове на водещите телевизии. През това време Мутрите ще си тананикат на Малдивите – „Ще минат може би годииини, ще стана старец белобрад…“

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov