ТРИТЕ ТОМА ЛЪЖИ НА АЛИ АГЖА

Първия том Нова телевизия излъчи на 15 май т.г. В продължение на десетки безкрайни минути турският наемен убиец остави на воля фантазията си пред журналистката Даниела Тренчева, която попиваше лъжите му. Нашата медийна красавица не му зададе нито един смущаващ въпрос, може би скована от възможността да се озове в компанията на човека опетнил България завинаги. Няма никакво съмнение, че Агжа в поредната си версия, в която „оневинява“ България за сметка на Русия, е платен защото той не говори без пари. Вероятно не много. Медийният интерес към Агжа отдавна избледня. Виновен си е самият той, защото никога не повтори една и съща версия относно поръчителите на атентата.
Фактите. На 13 май 1981 година, на площада Сан Пиетро в Рим Агжа е заловен сам, с фалшив турски паспорт, но името на Фарук Осгун. Италианските следователи след подробна анкета са установили истинската му самоличност, пътя, по който е минал и всички хора, с които се е срещал. Въпреки това по време на Първия процес, магистратите си затварят очите пред разкритията на полицията и приемат тезата на подсъдимия, че е действал сам. Следва един период от време, през който килията на Агжа е най-посещаваната в целия затвор. Изреждат се учители по италиански, свещеници, мафиоти, но и хора от тайните служби. Този „възпитателен“ период приключва с Втория съдебен процес, в който Али Агжа обвинява българските тайни служби и „разпознава“ Сергей Антонов на една от снимките. Американката Клер Стерлинг написва книгата „Българската следа“ и петното върху България е тиражирано по цял свят. В същото време Агжа заявява, че е превъплъщение на Исус Христос и ще пренапише „Новия завет“, защото светото писание било пълно с грешки. След процеса и няколко години зад решетките, затворникът е преместен в Турция, страната в която вече е бил осъден за убийството на главния редактор на вестник „Милиет“ – Абди Ипекчи, за сметка на крайно дясната организация „Сивите вълци“. От турския затвора Агжа обвинява „Ватикана“ за поръчител на похищението срещу Папата.
Освободен окончателно през 2010 година, Али Агжа е в зенита си.Опиянен от медийният интерес, който неговата личност буди, Агжа обявява, че заминава за Афганистан за да ликвидира Бен Ладен. През 2013 година пише книга, в която обвинява Аятолах Хомейни за поръчител на атентата. Предлага интервюта, на който пожелае срещу 5 милиона долара. Кандидати обаче няма. Книгата му е преведена на френски. В нея той казва „истината“, защото до този момент е бил принуден да лъже. Вероятно за много по-скромна сума от милионите за които мечтае, дава интервю на френския „Льо Паризиен“, като потвърждава всичко което пише в книгата.
В документалния филм на Нова телевизия се съобщава, че интервюто е ексклузивно и че Агжа казва истината за първи път. Това твърдение абсолютно не е вярно. Всяко негово изявление е предшествано с декларацията за казване на истината! Нещо повече, пред онемялата Даниела Тренчева, Агжа декларира, че Кремъл е поръчителят на похищението, докато само преди година, в интервю пред турската телевизия, същият лъжец споделя, че цял живот се бори срещу Комунизма!?
Пред камерите на Нова телевизия Агжа твърди, че е бил обучаван в лагер с терористи в Южен Бейрут. По къси панталонки ли е бил тогава, след като по време на първото убийство той е на 21 година, а на площада Сан Марко на е 23?
Освен противоречивите си и лъжливи декларации, съпътващи всяка негова изява, Али Агжа има и чувство за хумор. Качество което е скрил от Даниела Тренчева. Когато научава, че Жерард Депардйо се отказва от френския си паспорт, Агжа заявил готовността си да го замести. Т.е. да стане френски гражданин.
От репортажа на Нова телевизия не става ясно за зрителите най-важното. Али Агжа е убиец, отнел живота на невинния български гражданин Сергей Антонов. Престъпление за което никога не е бил съден. Вместо това той продължава да продава лъжи и халюцинации.

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov