В САЩ ПАРИТЕ СА РЕЛИГИЯ. ЕРЕТИЦИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ!

Излишно е да се влага прекалена емоция в „Американската атака“ срещу българската мафия! Държавният департамент на САЩ „не доказва, че държи на България и на българите“, а че бди за собствените си интереси. Защо? Защото милиардите натрупани от Божков, Пеевски и Компания са токсични! Техните собственици се стремят да ги „изперат“. Явно част от крадените от българската държава капитали са инвестирани в САЩ. Техните собственици си мислят, че прелитайки от другата страна на океана, следите им се замитат. В Америка обаче сериозните компании са котирани на борсата. Мнозинството от акционерите им са средностатистически граждани на САЩ, чиито здравни и пенсионни осигуровки са пласирани в акции. За тях сигурността на инвестициите е много по-важна от печалбата. Поради това многобройни финансови и правни органи проверяват постоянно, „кой влиза и кой излиза“ в спестяванията на акционерите. Най-малкото съмнително присъствие на пари от „незнаен произход“ може да предизвика срив на цените със съответната верижна реакция.
Съкрушителният доклад на Държавния департамент на САЩ се позовава на гласуваният през 2012г. закон „Магнитски“. Сергей Леонидович Магнитски е млад руски адвокат опитал се да защити правата на английския инвеститор Уилиям Броудър. Арестуван от руската полиция, той умира в ареста с белезници на ръце на 37 годишна възраст.
Следствие на настоящия доклад американската съдебна и банкова система ще замразят активите на 64-те фирми свързани с цитираните български граждани. Забранява им се достъп до територията на САЩ, на тях и на техните семейства. Американските банки, които имат пипала по цял свят, със сигурност ще блокират всички движения на пари, дори и във финансови институции, които не са американски.
Американският доклад, освен защита на американските акционери, има ясна политическа цел. На първо място, той дърпа ушите на „разсеяната“ Европейска комисия и нейното бездействие по отношението на корупцията, която се вихри безнаказно, буквално пред очите й. На последно място, и може би за последен път, американците настъпват Иван Гешев по мазола с предупреждението „Думам ти дъще – сещай се снахо!“

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov