МЕЧЕШКА УСЛУГА ЛИ НИ НАПРАВИХА АМЕРИКАНЦИТЕ?

Намесата на Вашингтон във вътрешните работи на съвременна България може да се сравни с нахлуването на Червената армия през 1944 година. Въпреки разликата във формата, целта е същата – смяна на властта и смяна на модела. Навремето руснаците не са дали никаква възможност на опозицията да оспорва агресията, защото са я ликвидирали. Докладът на Държавният департамент на САЩ е в крак с „демократичните ценности“, но реално е лицемерно подлагане на динена кора под стола на Бойко Борисов. Появата на този документ в предизборния период е знак не само към опозицията, но и към българското общество като цяло. „Вие сте наред!“ – казват от Вашингтон.
Зашеметени в първите часове от „доклада“, бившите управляващи се скриха в „окопна защита“. Бойко Борисов е виждал Пеевски само веднъж! За ДПС, нейният бивш депутат е чист като „Момина сълза“. Румяна Бъчварова признава през зъби „че имало хора, които си мислели, че има корупция…“ Александър Йорданов изпищя, че в България се извършва комунистически преврат. Румяна Коларова разкри близкото минало на Бойко Рашков, а Андрей Райчев поиска оставката му. Тома Биков „хвърли ръкавицата“ в лицето на американските ни приятели“, с предизвикателството – да докажат твърденията си! Българският „Тома Неверни“ се прави на смелчага, но само на родния телевизионен ринг. За да принуди американците да публикуват „доказателства“, той ще трябва да подаде жалба срещу тях, пред един от международните съдебни институции.
През това време „Опозицията“ вместо да поеме подадената от Америка топка, събира подписи и „е-ге-не-та“. Прави списъци на кандидат депутати и звъни на ЦИК за допълнителни пояснения. Някои от нейните членове не спират да коментират кой от временните министри им харесва и кой не. А времето тече и народа все повече се пита за кой да гласува. По-голяма част от провинциалните градове са в ръцете на ГЕРБ. Феодалната мрежа, изтъкана от властта, държи в зависимост хиляди хора. От изхода на изборите зависи хляба им!
Необяснимо защо никой не казва в какво се състои конкретно американския доклад. Той не изразява „мнение“, а дава ход на финансови санкции, като информира за наказателните последици, за всеки който се докосне директно или косвено до изброените в списъка фирми и лица. И не само. Американската мрежа е световна и отзвука е навсякъде, където се вършат парични транзакции. Свързаните с ГЕРБ, ДПС и ВМРО, настоящи или бивши членове на управляващото коалиционно мнозинство, с действията си сложиха петно върху рейтинга на България, което трудно ще се измие. От тук нататък за чужди инвестиции – забравете!
Късогледите редици на русофобите и русофилите намериха нов повод за изява на болното си въображение. „Опасността“ за която денонощно тръбят идва от самата България, а не от чужбина. Според временното правителство, „чекмеджетата“ на бюджета са празни. Надеждата за европейски милиарди, които да компенсират загубите от Ковид 19 са теоретични и се отдалечават с всеки изминат ден. Унгария и Полша – подложени на наказателни процедури, отказват да подпишат заема за 750 милиарда. Ситуацията е толкова блокирана, колкото е тази със смяната на Иван Гешев. Висшият съдебен съвет единствен може да го смени. Мнозинството в него е свързано с ГЕРБ и никой няма да си мръдне пръста по настоящем срещу главния прокурор. Единственият изход е ново парламентарно мнозинство, което да промени системата на „квоти“ и прати членовете на ВСС в пенсия. За нещастие обаче, ако Мая Манолова измисли пак комисия за второразрядни рушветчии, която да забавлява, вместо да реформира, пясъчният часовник на конституцията ще прекрати работата на 46-тия парламент, така както я прекрати на предишния 45-ти!

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov