СЛЕД „МАГНИТСКИ“, БЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е ЗАМЕСЕНА В СВЕТОВЕН СКАНДАЛ

Сто и петдесет IT специалисти в центъра на София са се посветили на Кибершпионажа, без да се замислят, че софтуера, който разработват може да застраши националната сигурност, ако попадне в злонамерени ръце. Използвайки слабостите на различните телекомуникационни системи, софтуера Pegasus прониква безпроблемно в личния живот на набелязаната личност. Свободното му или неограничено разпространение е нещо като продажба на нитроглицерин на Женския пазар. Консорциум от 80 международни журналисти разобличи дейността на този кибершпионаж, в мрежата на който вече са попаднали министри, президенти, журналисти, адвокати и най-вече водачи на опозицията, от всички континенти.
Управителят на фирмата CIRCLES Андреас Куцос е от Кипър. Регистрирана първо в Средиземноморската офшорна зона, компанията мести дейността си в София. Както във всички шпионски афери и в тази е замесена жена. Казва се Надежда / Надя/ Еди Петрова Роплева.
Софтуера е разработен първоначално от израелската фирма NSO, която контролира CIRCLES – България. Оборотът през 2019 година възлиза на двадесет и повече милиона и не отговаря на скромния капитал от 5 хиляди лева. Това означава, че собственика може да офейка когато му скимне, без да остави обезщетение на никой. Територията на България явно осигурява спокойствие и безнаказаност. Не се чудете, че българските интернет специалистите спряха да емигрират. Не е необходимо. Чрез мрежата те могат да работят с целия свят. Че са извън правилата – на кой му пука? Държавата я няма. Има луксозни апартаменти и луксозни коли. Има плажове с палми на Малдивите, а и гръцките острови са под носа ни. Един път се живее. Подобно на токсичните отпадъци от Европа, България изглежда е предпочитана дестинация и за Кибершпионажа.
Сайтът „Бивол“ публикува обширна статия за дейността на CIRCLES Bulgaria още от 2015 година. На тази, както и на следващите статии българските разследващи журналисти не обърнаха внимание.
Когато се разпростираш в световна мрежа обаче, рано или късно настъпваш „големите“, особено ако печелиш пари, погазвайки правилата. Такъв е случая с NSO и неговия български филиал. WhatsApp, филиал на Фейсбук е подал жалба срещу кибершпионите. Говори се, че FBI също разследва „успехите“ им. В същото време, цял свят започва да говори за „българските слушалки“, за бизнеса с подслушване. След трафика на хора и търговията с наркотици, консорциум от 80 журналисти разобличи България като център на шпионска проституция!

Божидар Чеков

Comments

comments

About David Asenov