ПО БАЛКАНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ – ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА НЕГРАМОТНИ!

Доказателство – Наполеон е казал „малък чертеж е по-красноречив от едно дълго слово!“ И е прав. Вижте корицата на авторитетно френско историческо списание. Темата на изданието са именно „Балканите“. Издателят е забравил дори да спомене за България и Македония. Това незнание не му е попречило да илюстрира броя със снимка на македонски комити, които винаги са били свързани именно с България.
Защо е така? Защо много „оредяхме“. Ако бяхме 20 или 30 милиона, европейците щяха да се държат по-отговорно с нас, но не сме. Реалността е такава каквато е. Късно е да кършим ръце. Колелото на историята не можем да върнем. Време е поне да разберем защо е така. През Първата и през Втората световна война, голяма част от френските пехотинци, тези от първа линия, са били „Сенегалски стрелци“. Логично е в главите на съвременните французи да има „Бели страници“. Сенегал вече не е част от Франция и гробовете на африканците около „Дойран“ тънат в бурени.
Що се отнася до България, обърната и обвързана 40 години с Москва, интелектуалният ни и научен елит е оставил на гръцки и сръбски „специалисти“ да запълнят катедрите на западните университети, издателства и медии. Това са източниците, които разпространяват балканските историческите дадености, почти един век в Западна Европа. От наблюденията, които имам, не съм далеч от мисълта, че ако наистина ни нямаше, повечето от нашите съседи, щяха да се чувстват много по-комфортно.
Понастоящем, когато се опитваме да обясним на европейците, че винаги сме били на Балканите и че те са ни отрязали Македония, на Запад мислят, че се шегуваме.

Божидар Чеков

22.12.2021

Comments

comments

About Maya