СМЯХ И СЪЛЗИ

За да се съгласи Владимир Путин – Ердоган да му помага за примирие с Украйна, означава, че целта на агресията вече е друга. Каква е била тя първоначално и каква е по настоящем, не се знае. Тази неяснота, не е печеливша за Кремъл. Черните забрадки станаха толкова много, че когато огънят спре, едва ли някой ще празнува. Близко до фронта, няма европеец, който да не е загрижен за бъдещето си. В арабския свят, под влияние на стрелбата на Изток от Черно море, до вчерашни врагове си подадоха ръка. Южноамериканците по традиция, не подкрепят НАТО и остават на страната на Русия. Китай също пази тила на Путин, като блокира Съвета за сигуност. От всякъде прозира желание за спиране на братоубийствената война, която може да се превърне като нищо в един безкраен „зъб за зъб и око за око“.
Точно този момент избра Джо Байдън да посети бежански лагер в Полша, водеща страна с омразата си към Русия. Едва ли президента на САЩ е избрал сам този 25 март и точно това място, но думите които произнесе си бяха само негови. Слонът е символ на Републиканската партия в САЩ, а Магарето на Демократите. Когато Байдън определи Путин за „касапин“, който трябва да напусне властта, ефекта от изказването му прозвуча като танц на Слон и Магаре в стъкларски магазин. Малкото коси останали на главата на Олаф Шолц щръкнаха като сталактити, а Еманюел Макрон веднага се десолидаризира с Байдън. Той остро разкритикува американският президент, като определи изказването му за недопустимо от страна на държавен глава. Дори Антъни Блинкен се намеси още същия ден за да изглади обидното изказване на президента. Никой не е забравил още, че Саддам Хюсеин също бе обявен за „касапин“ от страна на американците, преди техните военни части да нахлуят в Ирак.
Когато споделих с един приятел от Ню Йорк изненадата си от липсата на дипломатическо чувство в поведението на президента на най-мощната държава в Света, той ми отговори с искрен хумор. „Вие в Европа не знаете, че тук му викаме „Джо-Гафа“! След всяко негово изказване, говорителят на Белия дом или шефа на Държавния департамент са принудени да обясняват, че това което Байдън е казал, не е точно това което публиката е разбрала. Джо Байдън е нашият „Ламбургини“ на гафовете – каза моят приятел. Веднъж например президентът заявил, че ще посети американските войници в Украйна, като в същото изказване предупредил, че нито един американски войник няма да стъпи там! На 1-ви март т.г. 46-тият президент на САЩ в официална реч пред нацията, напомняйки нахлуването на Русия в Украйна, Байдън поздравява борбения дух на „иранците“, вместо на украинците! На митинг през 2019 година, Джо произнася реч в подкрепа на детската равнопоставеност, или на равния старт, като казва „и бедните деца са толкова интелигентни, колкото са и белите“…По случай връчване на национални награди, той се обръща към един от наградените – сенатора от Мисури – Чък Грахам. „Я се изправи да те видят всички присъстващи!“ Сенаторът обаче е парализиран от 16 годишна възраст и е в инвалидна количка.
Разбрал, че е допуснал гаф, Байдън за да спаси положението се провиква – Я станете всички!
По време на последното си гостуване в Чикаго, президентът на Съединените щати в благодарствено слово се обръща към домакините, в частност към кмета на града, като го нарича „господин кмете“. Всъщност кмета е госпожа, на име Лори Лигфууд.
Всички тези гафове са коментирани на дълго и на широко в американските медии. Някои са снисходителни, други тревожни. Има и такива, според които „този човек не е с всичкия си!“ Защитниците на Байдън контра атакуват с обяснението, че у президента синхрона между устата и мозъка е леко нарушена, но според тях, той е с всичкия си!
Руснаци и украинци не разполагат с достатъчно време, за да тълкуват ексцентричните изяви на Джо Байдън. Явно двете страни предпочитат да преговарят без американско участие, нито европейско. Говори се, че в случай на успех Зеленски ще бъде предложен за Нобелова награда. Някои мислят, че Лавров също има шанс. Авторът на тази статия смята, че нито единият, нито другият ще бъдат поканени в Стокхолм, за сметка на третият – турският президент Таип Ердоган.

Божидар Чеков

30.03.2022

Comments

comments

About Maya