ЗАДКУЛИСНИЯТ УЧАСТНИК В СПОРА С МАКЕДОНИЯ

Между различните участници в шума около ветото за преговори, има малко заинтересовани, незаинтересовани и много заинтересовани. За въвеждане на яснота на поредната „балканизация“ на спора е необходимо класиране между различните участници. От него се вижда, че не са тези които вдигат най-много шум са най-важни.

В Скопие са на власт от 1946 година до днес, независимо от името на републиката около Вардар, само сърбомани в съюз с представители на албанското малцинство. Потомците на бивша Югославия, са резултат на същата политическа матрица, в която бяха отлети техните предшественици. Това са дадености, които са необратими. Какъв е смисълът тогава да отваряме вратата за преговори или е по-добре да я държим залостена?

Първото нещо което всеки българин трябва да знае, че ние не сме безгрешни и че всяка наша грешка е подсилвала антибългарската пропаганда. Насилието извършено от органите на българската милиция в Пиринска Македония за да бъде тя откъсната от България и залепена на Вардаската й сестра се е разнесло чак до Мелбърн и Торонто. Днес обаче Европа ни бута към масата на преговори. Как се преговаря с хора, които считат, че цар Самуил е техен цар? Че те са измислили славянската азбука? Че македонският език няма нищо общо с българския? И че Свети Кирил и Методи са македонци?

Малки сме, бедни сме, но сме готови (не всички) да последваме Балканджи Йово с главата на дръвника, но да не отстъпим. Тази изява на национално достойнство е само вътрешнополитическа и няма да даде друг резултат освен декласиране на България, в очите на европейските партньори и разочарование на приятелите ни от Македония. Защото край Вардар, където от 70 години, българските книги и вестници са забранени, където български филми не са виждани и песни чувани има хора, които се надяват, очакват и вярват в България. Наш общ интерес е да се срещнем, опознаем и заработим заедно.

И не са сърбоманите, тези които държат ключовете от вратата между българи и македонци. Те са в ръцете на гръцката църква и гръцките политици. За сведение, в гръцката република няма разделение на властите. Поради това всички прояви на владиците в областта на външната политика са знаци одобрени от държавата. Давам тези подробности, защото българите настръхват от присвояването на историята ни от Скопие. Отчасти с основание, защото зад нас има 1300 години, а зад съвременна Македония – 70! На Балканите има друга държава, която държи палмата на историческото дълголетие, това безспорно е Гърция. Поради това (и не само) всяка нейна дума се ползува с чуваемост в Европа, чуваемост която ние за жалост нямаме.

До сега обаче ние се държим с пренебрежение към българските реликви, които гърците пазят. Преди години на среща с поминалият се Божидар Димитров го попитах, дали е посетил острова Свети Ахил със саркофага на цар Самуил? На него пише на английски и на гръцки, че той е цар на българите. Божидар Димитров ми отговори – „Всичко това се знае. Костите на Самуил са в музея в Солун. Директора ми е приятел и аз си пия ракията с него“.

 

 

През ноември 2014 година, кметът на Солун – Янис Бутарис заяви – Македонски език няма! Македонците говорят български. Българските политици, политолози и журналисти останаха безчувствени. Част от същите тези, са днес с пяна на устата срещу „македонизма“!

По случай 1100 години от успението на Свети Климент Охридски, от манастира „Свети Иван Кръстител“ от Солун пристагнаха в София мощите на създателят на българославянската азбука. Изредиха се редица богомолци в храма Александър Невски, но нито един преговарящ с македонските управляващи, не си послужи с този пример за да отхвърли претенциите им към създаването на общия ни език.

Същото пренебрежение се повтори и с мощите на Светите братя Кирил и Методи, които монасите от „Света гора“ ни поднесоха за 24 май. Лековерието с което някои българи си въобразяват, че „всичко това се знае“, насърчават Скопие да разпространява из Европа тезите си, които всяват смут и съмнение.

Без да вдигат шум, гърците се намесиха в спора с Македония. Те ни снабдиха с неуспорими исторически доказателства. Предоставиха ги на София, не на Скопие. Ако ние сме слепи, като войниците на Самуил, никой не може да ни помогне.

Божидар Чеков

27.06.2022

Comments

comments

About Maya