„КЪСНА ЛЮБОВ“ НА КИРИЛ ПЕТКОВ

Тази песен пее Михаил Белчев, но с последните си изяви министър председателят в оставка подхваща рефрена „Седем кораба бели ще срещна“, без да казва на кои пристанища ще акостират за да се регазифицират. Оповестява, че е осигурил синьо гориво за страната до зимата на невероятно ниски цени, без да ги цитира конкретно. Служи си с неопровержими за редовите потребители бъдещи намаления от 20 или 30 долара мегаватчас, когато тарифите за газ се катерят главозамайващо към непознати върхове всеки месец. Кирил Петков отчита самодоволно, че е гарантирал енергийната сигурност на България, защото е „договорил“ с американски компании доставките на танкерите. Договаряне обаче не значи сключване на договор. Първото е разговор, второто е подписването му. Министърът в оставка Александър Николов потвърждава прозиращата несигурност пред бъдещето. Той споменава за „опция“ подписването на нов контракт, при нови търговски условия. Не е задължително заминаващите си отговорници за енергийната сигурност на България да бъдат обвинени в лъжа. Задължително е обаче българското общество да бъде информирано, че Кирил Петков и неговите хора не са подписали никакъв дългосрочен договор с гарантирани цени, количества и календар на доставките. Те разчитат на спекулативния пазар „спот“, който в момента е много по-скъп от дългосрочния, защото зависи от търсенето и предлагането. А излишна газ на пазара няма. Обявата за седемте танкера от незнаен произход не са нищо друго освен масивна предизборна упойка.

В тези бурни икономически размествания, прозорливите и далновидни политици прибягват към двустрании споразумения, по-възможност настрана от американските наставници. Нашата съседка Гърция е типичен пример. Пазейки един крак в Европа, нейното правителство изгражда за бъдещите поколения впечатляваща енергийна мрежа с най-богатите на горива държави. Точно когато Кирил Петков се похвали със седемте кораба, в правителствената вила „Максимос“ край Атина министър председателят на Гърция и колегата му от Саудитска Арабия – престолонаследникът Мохамед бен Салман подписаха дългосрочен договор в областта на енергетиката, морския транспорт, културата и отбраната. Гърция ще предприеме законодателни промени за да може в случай на нужда нейната армия да помага с хора и оръжие на саудитите във войната в Йемен. Международното сътрудничество е като любовта. То е двупосочно или не е. Саудитите предпочитат например да купят американски ракети „Патриот“ от гърците вместо от американците. В Атина бяха подписани договори за повече от 4 милиарда долара. През май т.г. Кириакос Мицотакис подписа друг договор за сътрудничество с принца Мохамед бин Зайед, управляващ Обединените Арабски Емирства. Двамата държавници сложиха подписите си за бъдещи тесни връзки в областта на енергийните източници, сондажите в Средиземно море и отбраната.

България която се готви да купува шистов газ от САЩ, самолети от САЩ и реактори от „Уестигхаус“, в името на енергийния си и икономически суверенитет, какво продаде на Америка? Или както пее Мишо Белчев „Седем вятъра в седем посоки, ще разпратя за тебе да питат…“

Божидар Чеков

29.07. 2022

Comments

comments

About Maya