Становище от сдружение „ДА“ относно „Законопроект за българите и българските общности извън република България“

До „Комисия по правата на човека, вероизповеданията,

жалбите и петициите на гражданите„,

с председател г-н Йордан Бакалов

София 1169, пл. „Княз Александър I“ №1

КОПИЕ ДО:

Комисия по културата, гражданското общество и медиите„,

с председател г-жа Даниела Петрова

Комисия по правни въпроси„,

с председател г-жа Искра Фидосова

Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта

с председател г-н Огнян Янакиев

Комисия по външна политика и отбрана

с председател г-н Доброслав Иванов

Дирекция Български общности и информационна дейност

към Държавна агенция за българите в чужбина,

с директор на дирекция г-жа Коянка Димитрова,

председател Росен Иванов

и главен експерт г-н Валерий Радолов

София 1000, бул.“Дондуков“ 2А

Началник на Кабинета на Вицепрезидента на Република България,

г-жа Светла Тошкова

и г-жа Маргарита Ралчева – секретар на Президента на Република България

София 1123, „Дондуков“ 2

.

СТАНОВИЩЕ

от

Сдружение Българска Демократична Алтернатива – „ДА”,

е-мейл: office@kajeteda.com | интернет сайт: www.kajeteda.com

Уважаеми Господине,

Ние членовете на Сдружение „ДА” имащо за цел обединението на българите от чужбина и сънародниците ни в Родината, следим с безпокойство обсъждането на проектозакона, наречен „за българите и българските общности”.

Обръщаме се към Вас, след като прочетохме и коментирахме обширно текстовете, които предлагате. Те са толкова далеч от актуалното европейското мислене и законодателство, че не заслужавaт да бъдат разглеждани подробно. За да ни разберете ще Ви дадем няколко конкретни примера. От вчера българските цигани наложиха на френските власти, правото да пребивават и работят във Франция, защото се ползуват от правата на европейски граждани. Те показаха пътя на всички българи. Циганите доказаха, че всички ние сме граждани на Европа, където и да сме. Изглежда някои в София още не са го разбрали. Поради това Ви припомняме, един основен принцип : никоя държава членка на ЕС не може да си измисля закони в противоречие с тези на Евросъюза.

В момента, с 30% насаление пръснато къде ли не, България е най-разединената нация в Европа и може би в Света. Факта, че е най-бедната не е случаен. Разединението е причината за бедността и мизерията. Ето защо умуването около проблема за българското население е изключително актуален, но не в посоката, в която Вие сте тръгнали. Националното представителство, за което говорите не може да бъде абстрактно, чиновническо или любителско. Представителството според всички демократи се казва Парламент. Българите живеещи в чужбина , техните деца и внуци, имащи кръвна връзка с България, ще се почустват солидарни и горди с произхода си, само когато техни представители застанат на трибуната на Народното събрание в София.

Веднъж в българската история, законодателната власт е гласувала „извънреден закон”, специално направен за част от българските граждани, позоваващ се на етническото им различие. Срамните последствия на този закон, бяха изтрити благодарение на хуманизма и солидарността на българския народ. Ето защо, ние членовете на сдружение „ДА” се противопоставяме на всякаква инициатива, взимаща като параметри за граждански права – етнически произход, местоживеене или месторождение. Никога повече не бива да се повтаря 1941 година!

В заключение, уважаеми господине, Вие сигурно познавате един стар български обичай. Преди да се тръгне на път, хората сядат за няколко минути и размислят мълчаливо. Препоръчваме на всички, които са запретнали ръкави за по-горе цитирания закон, преди да напишат каквото и да е, да седнат и размислят: Христо Ботев според настоящите действащи закони, българнин ли е или е българин от чужбина?!

С уважение: Божидар Чеков

Председател на Сдружение „ДА

Свързаните теми:

За да подкрепите движението „ДА“ и получите информация за предстоящи събития и дейности, може да се запишете в мейлинг листата, като попълните контактната форма и натиснете бутон „Подкрепям“

*(задължително поле)
  • Устав на Сдружение „ДА“, може да бъде изтеглен ТУК
  • Молба за членство в сдружение „ДА“ , може да бъде изтегленаТУК

– – –

  • Официална страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -„ДА“:

http://www.kajeteda.com/

  • Официална фейсбук страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -„ДА“:

http://www.facebook.com/kajeteDA

Comments

comments

About bojidar