СИСТЕМАТА Е СБЪРКАНА ПО РОЖДЕНИЕ!

Не вие, а системата не позволява да се излъчи ясно мнозинство. С 30 или 40 партии и коалицийки нищо няма да се промени никога, защото големите задушават малките и за да пробият дори 30 телевизии няма да са достатъчни! По този начин, умишлено се разпилява недоволството на обществото на безброй парчета, като кристална ваза хвърлена от прозореца на Дондуков 1 или 2 без значение.
Системата улеснявала участието в полза на „демокрацията“ е редовното оправдание на късогледи политолози. По тази логика Съединените щати с техните две партии и Франция с нейните пет са далеч по-недемократични от България?!
На всичкото отгоре в България, за разлика от другаде, всичко се плаща. Не става дума за „купен вот“. Съвсем не. Самото участие в секциите, броенето и носенето на чували с протоколи е платено. Партиите и коалициите са платени за да участват в изборите. Така сульо и пульо събира приятели, създава партия, говори глупости по телевизията и получава пари! Кандидатите за народни представители в България не рискуват семейния си бюджет, както е навсякъде по света. Покажете ми поне един кандидат, който е рискувал косъм от главата си за идеите които проповядва? Как се води политическа борба без риск? Народа на това се надява. Да се качи някой на табуретката и да развее българското знаме! С SMS-си, мейлове и клипове не се прави политика, а с личен физически и финансов риск! Левски не е бил санитар, а знаменосец!
Такава каквато е, българската избирателна система прилича на томбола. Всеки може да си опита късмета.
Политолози, социолози и журналисти дума не обелват, въпреки че пътуват и общуват с чужди колеги. „Платено общество“ няма да се превърне в „Гражданско общество“, независимо от машини, бюлетини или пръстови отпечатъци. Жабата се превръща в принц само в приказките.
Захари Стоянов е пътувал също до Париж, но не да се снима пред Айфеловата кула или да пазарува чорапогащници, а за да внедри в България френския парламентаризъм.
Знаете ли защо настоящите политици, депутати и евродепутати пътуват, но не само не внедряват видяното и чутото на Запад, а „заглушително“ мълчат като риби? Много просто. За настоящият политически и медиен елит „Мълчанието е злато!“ Ако внедрят реална и мечтана от народа демокрация, техните места ще „изтинат“. Затова още от сутринта ритат топката в тъч с прогнози за следващи избори. При положение, че държавата продължи да изсипва чувал с пари върху партии, коалиции и секции, нищо няма да се промени, с изключение на процента отишли на риба!
Божидар Чеков
04.10.2022

Comments

comments

About Maya