ЗАНАПРЕД „МАГНИТСКИ“ ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!

На 14 юни т.г. България закупи нов атомен реактор AP1000 от канадско/американската „Westinghous“. Това решение бе взето прибързано. Без публично обсъждане или гласуване в парламента. В период на обърканост на върха на държавата и абсолютен хаос в Съдебната система. Поръчката така бе „претупана“, че тя едва ли е вписана в бюджета 2023г. Не е трудно да се направи извода, а именно, че хората които взеха съдбоносното решение, се възползваха от „политическата мъгла“, за да „хванат риба в мътната вода“.
Решението за вкарване на “ Westhinghous“ в българската икономика е политическо. Ако зависеше само от икономически параметри, французите от FRAMATOM и EDF печелеха с явно превъзходство. Първо защото имат опит в сътрудничеството с Козлодуй, второ защото са най-евтиният производител на електрическа енергия в Европа и трето – защото френската държава стои зад тях. Докато американците са частна фирма, която не предлага същата сигурност и стремежът на акционерите към максимална печалба, в миналото я доведе до фалит. Освен това американската атомна технология е коренно различна от руската.
Настоящият период на обща несигурност не започна с „атентата“ срещу Гешев. Пластовете се размърдаха с публикацията на списъка „Магнитски“. Общественото мнение, което почти се бе примирило да слуша всеки ден за „корупция по високите етажи на властта“, наостри уши. И зачака. За разлика от простолюдието, засегнатите от прожектора на американския закон не „зачакаха“, а задействаха. След като „изхабеният“ Гешев бе отстранен, изборът на нов прокурор провален и в настъпилата суматоха – поръчката за нов атомен реактор – подписана. Тези които организираха и се възползваха от вътрешната и външна бъркотия, поне в къси срокове, се застраховаха в очите на американците защото „наказаха“ французите. FRAMATOM и EDF продължават да работят с руско ядрено гориво. Ние които явно се мислим за „По-католици от Папата“ гордо ще плащаме по-скъпото американско и ще си „пазим“ отпадъците за векове в нашата земя.
Има и друга подробност, която бие на очи. Защо закона „Магнитски“ не посочи нито една друга държава? Гърция или Турция например? Какво по-точно виждат настоящите американски управляващи в лицето на България? Ако продължават да публикуват имена „на час по лъжичка“, означава само едно – взели са ни за „Мекото на баницата“ в обсадата на Русия.
P.S. На 27 юни 2023г. българският парламент гласува запазването на имунитета на Бойко Борисов. Преди 20 години написах в една от моите статии – Ако стипендиите, които американците раздават на децата на депутатите бяха иглолистни дръвчета, българското народно събрание щеше да се нарича – Боровец 2!
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya