ФРАНЦИЯ „РОДИ“ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВОДАЧ!

Кметът на парижкото предградие „Лай ле Роз“ призова французите на борба срещу диваците, които заплашват Републиката. Той не изчака Макрон да излезе на балкона на Елисейския дворец с поредното приспивателно слово. Заобиколен от избирателите си, кметът на „Лай ле роз“, с прости думи съживи достойнството и повдигна самочувствието на французите. Името му е – Венсен Жанбрен.
The tate men to righ place!“ казват англичаните. Франция не е монархия, а Република. Това означава, че както в живота, така и в политиката нищо не е окончателно, защото наследствените привилегии са премахнати с революции. Винаги може да настъпи обрат в текущите събития. Лични или обществени.
Самият Венсан Жанбрен е пример за възможностите, които републиканска Франция предлага на родените без наследство. В наситена с емоция реч, той посочи панелките, в които е роден и израсъл, в града, в който днес е кмет. Със собственият си пример кметът отхвърли аргумента за бедност, с който левицата обяснява грабежите.
Докато управляващи и опозиция си разменят упреци за кризата, от пламъците на парижкото предградие се изправи един мъжага, който отхвърли оправдания и упреци, с такава сила, че цяла Франция затаи дъх. Защо? Защото между политиците „хора от народа“ са рядко явление.
Обкръжението на Макрон обясни, че пожарите и грабежите са резултат на Видео игрите. Бившият президент Франсоа Оланд прехвърли вината върху технократите, които управляват с лаптопи и пишат доклади, далеч от народа. Троцкистите на Меланшон обясниха, че плячкосването се дължи на „мизерията“, в която живеят децата на емигрантите.
През тези драматични за Франция дни, медиите не видяха, че в парижкото предградие „Лай ле Роз“, 39 годишен кмет се е барикадирал в кметството. Три дни и три нощи издържа Венсан Жанбрен на опитите на метежниците да превземат републиканския символ. Пред съпротивата оказана от общинарите, метежниците тласкат кола заредена с взривни вещества в двора на къщата на кмета. Там спят съпругата му Мелани и двете му деца, на 5 и 7 години. Колата се удря в стълбите и пламва. Жената грабва децата си и хуква към съседите. Пада. Счупва си стъпалото, но продължава с децата под мишница. Нападателите откриват огън с фойерверки. Без успех. Гипсирана от болничното легло, тя изпрати послание на съпруга си: „Нещастието което ни сполетя трябва да бъде полезно за Франция. Не се отказвай, поеми борбата за нас и нашите деца!“ Младият кмет прочете посланието, което цяла Франция чу. „Марсилезата“ веднага придружи думите му. Химнът на Франция бе прекъсван няколко пъти с викове: „Мелани! Мелани!“- името на съпругата на кмета.
Между присъстващите имаше и няколко поколения емигранти. Солидарни с местното население, те бяха убедени в необходимостта от силна държава и ръкопляскаха заедно със своите съграждани всеки път когато Венсан Жанбрен предупреждаваше махленските диваци, че няма да успеят. „Франция сме ние – кметовете, учителите, полицаите, лекарите, търговците. Франция е съпругата ми! Франция сте вие! Въпреки похищенията ние не отстъпихме. Ние останахме „прави“ и няма да се огънем!“ – ехтяха думите му и стигаха много по-далеч от малкия площад пред общината.
Младият мъж беше убедителен, защото не идваше от някакво висше училище. Той защити родината си, по-добре от всички политици, които взеха думата през тези драматични за Франция дни и нощи.
Трудно ще бъде на Бриджит Макрон и на нейният съпруг да повдигнат духа на французите, така както успя Кметът на малкото парижко предградие „Лай ле Розе.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya