ВЪОБРАЖАЕМИЯТ СВЯТ НА БАРОН ФОН МАКРОН

От няколко дни вратите на полицейските участъци във Франция са затворени. „Органите на реда“ не приемат никакви жалби от граждани, чиито коли са изгоряли или мазета ограбени. Чашата на търпението преля след поредния арест на полицай в Марсилия. Директорът на републиканската полиция Фредерик Во посети скръстилите ръце свои подчинени и ги подкрепи. „Един полицай не може да спи в затворническа килия преди да е бил съден! Ние не сме на едно и също ниво с престъпниците!“ – заяви той и сложи на масата зреещият конфликт между полиция и Съдебна система.
Манифестациите в Париж, които се превръщаха в сблъсъци достойни за филми от гражданска война започнаха реално през 2015 година. Тогава се появиха черните качулки „Black Bloc ». Коктейлите „Молотов“, паветата, чуковете и тръби предизвикваха полицейските редици и възторга на новоизлюпените Троцкисти, Анархисти и Чегеваристи. През 2018 година „Жълтите жилетки“ на техен ред опожариха най-хубавият булевард в света „Елисейските полета“. Присламчилите се към тях диваци от предградията използваха общите безредици за да чупят витрини и плячкосват луксозни стоки. Разрушена беше част от „Триумфалната арка“. Метежниците едва бяха спряни пред вратите на „Елисейския дворец“, където Макрон се беше барикадирал в приготвеният за целта президентски бункер.
След кратко затишие, на 27 юни т.г. в първите часове на деня, 17 годишният Нахел бе застрелян след отказ на призовка за спиране. Младият френски гражданин от алжирски произход, без книжка, на кормилото на луксозна кола с полски номер, имаше зад гърба си 5 протокола за подобни нарушения. Във Франция „отказите за спиране“ пред полицейски патрули са около 28000 на година. Всеки 20 минути има шофьори, които отказват да спрат. В повечето случаи те са от чужд произход и карат крадени коли. Преди Нахел в провинцията бе смъртоносно застрелян 19 годишният африканец Алусейн Камара. През 2022 година 13 други шофьори платиха с живота си „отказа за спиране“. Защо полицията стреля? Защото правилника, който ръководи употребата на служебното оръжие го разрешава. Определя го като средство за самоотбрана. Препоръчва се „пропорционалност“ в употребата му. Как се изчислява тя когато решението се взима за части от секундата?
Смъртта на Нахел предизвика невиждани досега улични боеве, палежи и грабежи. Цели 6 нощи продължиха безредиците по цялата територия на Франция. Изгоряха 5000 коли. Пострадаха повече от 1000 сгради, между които училища, библиотеки, кметства и полицейски участъци. 3243 побойници и крадци бяха арестувани. Застрахователите оценяват на първо време щетите на 1 милиард евра.
Въпреки, че медии и политици коментират със „сливи в устата“ палежите и грабежите, в тяхната динамика има безспорен етнически заряд. Крайната левица разпалва от години враждата на емигрантските деца към френските институции и най-вече полицията. Редовно се горят френски знамена и за щяло и нещяло се развяват алжирски. По настоящем липсват няколко хиляди учители, защото има класове, в които учениците не говорят коректен френски. При получена слаба оценка, родителите изчакват учителите пред вратите на училищата и ги обсипват с обиди и заплахи. Преди време един учител бе обезглавен. Същата ситуация се наблюдава в редиците на полицията. Никой от униформените не забравя, че двама от тях – семейство полицаи Жан Баптист Салвен и Жесика Шнайдер, бяха заклани пред детето им от джихадиста Абдала Лароси. По настоящем, по време на метежите, изобретателните диваци лепиха афиши с имена на полицаи и техните лични адреси, със заплахи за отмъщение. Обсипвани от Левицата и от медиите за упражнено насилие срещу манифестантите и редовни съдебни процеси за липса на „пропорционаналност“, хиляди полицаи след арестуването на колегите им от Париж и Марсилия излязоха в отпуска по болест „Burn Out ». Известен брой от тях готвят молби за напускане.
През това време Макрон пътува и мълчи. На 14 юли – националният празник на Франция, той не държа никаква реч. Говори 15 минути пред министрите си, за да представи новите трима техни колеги. От предпазливост или страх, след злополучния изстрел на 27 юни, френският президент определи жеста на полицаят, като неоправдан.Това му изказване предизвика гневът на полицаите, защото президентът наруши презумпцията за невинност на техния колега. Макрон допусна още една грешка след ареста на вторият полицай в Марсилия, като като заяви, че пред закона всички са равни. Подобно „равенство“ френските полицаи повече не приемат. Техни представители изискват нови закони и специални разпоредби, които при допуснати грешки, да бъдат изправени пред различни съдилища от тези, които съдят обикновени престъпници. Полицаите изискват също нов закон, който да позволи допусналите съдебни грешки – магистрати, да носят и те съдебна отговорност. Зад това искане прозира недоверието им в обективността на Сдиите, част от които не крият принадлежността си към един „Ляв синдикат“.
Освен това, единствената институция, която има право по закон, дори е длъжна, да упражнява „насилие“ за въдворяване на ред е – полицията!
От размириците които започнаха през 2015 година до тези в края на юни т.г френската държава буквално бе спасена благодарение на нейната полиция, в редовете на която има повече от 1600 ранени. Дадените под съд полицаи автоматично са лишени от заплати. Френското общество организира масово подписки за събиране на парични средства в полза на защитниците на реда.
През това време, вместо признателност към саможертвата на полицията, Макрон буквално се крие зад „независимостта“ на Съдебната система. Много хора се питат – в кой свят живее Макрон. Не е далеч провалът на финала за купата на Европа, между Реал Мадрид и Ливърпул, поради липса на подходящ полицейски контрол и наличието на тълпи от крадливи емигранти. Скоро Франция посреща световното първенство по Ръгби, а само след 12 месеца – Олимпийските игри.
С обезверена полиция и държавен глава, който се държи като извънземен, безпокойството в редиците на организаторите, на спортистите и на редовите граждани расте с всеки изминат ден.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya