ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ АКТ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

На 18-ти август т.г. Американците разрешиха на съюзниците си да доставят на Киев самолети F16. Първи се отзоваха Дания и Холандия. Доставката е по принцип, след необходимия период на обучение, но ще стане в близко бъдеще.
Това означава, че сме в навечерието на нов вид война с повече средства, с повече жертви и с по-висока цена. В такива моменти е желателно да се припомни хронологията на случилото се до сега.
Според американците, а по-късно и от страните членки на НАТО – руснаците слагат началото на войната с анексията на полуостров Крим на 18-ти март 2014 година. Руската страна отрича категорично това твърдение като напомня „Майдана“с неговите 107 убити и 620 ранени, насилственото сваляне от власт на избраният демократично проруски президент Виктор Янукович, 48-те изгорели живи анти-майдановци в Одеса и накрая любимецът на американците – Арсени Ятцениук, чието правителство полага клетва на 27 февруари 2014 година. Рускоговорящото население на Донбас не признава скалъпеното на бегом правителство и грабва оръжието. В знак на солидарност с донбаските бунтовници, руснаците анексират Крим. Само един месец по-късно, Киев праща батальона „Азов“ срещу „терористите“ на източната граница. Резултата от тази касапница са 14000 убити, повечето жени и деца.
В тези драматични дни, в които омразата взима връх над дипломацията, никоя страна членка на НАТО не е показала солидарност с Украйна. Западното участие в зреещия конфликт е само американско. То започва още от обединението на двете Германии през 1991 година, когато в замяна на руското съгласие Вашингтон се ангажира да не разпростира НАТО. Държавният секретар на САЩ – Джейм Бекер повтаря пред Михаил Горбачов, Едуард Шеварнадзе и Хелмут Кол – „Няма да напредваме нито сантиметър на Изток“! Кореспондентът на PBS News Hour и специалист по външна политика и отбрана – Ник Шифрин напомня редовно отметването от дадената дума. В създалата се атмосфера на дипломатични отстъпки, в Будапеща на 5 декември 1994 г. е подписан меморандум за излизането на Украйна от Руската федерация, в замяна на този договор за независимост Киев връща на Москва целия си арсенал от атомно оръжие.
Мирното уреждане на граничните спорове по периферията на Русия обаче не е крайната цел на Вашингтон. Многовековната омраза на част от украинците към руснаците е трамплин за допълнително отслабване на най-обширната държава в света. Считаната за мотор на „Оранжевата революция“ – Виктория Нуланд, заместник-министър на Външните работи на САЩ с нескрито задоволство споменава за Петте милиарда долара инвестирани първоначално в Украйна, които не са били хвърлени на вятъра. Тя в компанията на сенатора Мак Кейн са в Киев по време на „Майдана“. Подстрекавани от американски съветници, украинците в едно и също време се въоръжават и подписват концесии. Страните членки на НАТО нито са консултирани, нито са информирани. Американците бързат друг да не им дръпне хапката от устата. Един запис на разговор между посланикът на САЩ в Киев – Жофроа Пиат и Виктория Нуланд внесе смут в дипломатическите среди. На въпроса – какво мислят европейците за случващото се, госпожа Нуланд отговаря „Fuck the Europe! » Тя е жена със самочувствие. Израснала в обкръжението на Маделен Олбрайт, Виктория е наследила агресивността на своята предшественичка по отношение на външната политика. Кой би я упрекнал, че утъпква пътека за американските интереси? Бомбардировките в Югославия не успяха, но тези в Донбас тепърва започват. Не случайно вицепрезидента Джо Байдън посещава 10 пъти Киев и се хвали по американската телевизия, че е сменил главния украински прокурор Виктор Шокин, слагайки на масата пред президента Петро Порошенко един милиард долара в полза на „демократичните промени“.
В началото на 2016 година, украинският прокурор Шокин започва официална анкета за корупция срещу директора на BURSIMA – Микола Злошевски. Същият този Злошевски е назначил Хънтър Байдън и Девън Арчър срещу суми надхвърлящи въображението на специалистите в петролния сектор. Само преди месец американското правосъдие най-сетне заведе дело срещу Хънтър Байдън за укриване на данъци. Синът на президента веднага се декларира „виновен“, за да се отърве само с глоба. Парите за него не са проблем.
През месец март на същата 2016 година, Виктория Нуланд бе разпитвана от американския Сенат за наличието на американски лаборатории разработващи биологични оръжия на територията на Украйна. Отговаряйки на сенатора от Флорида Марко Рубио, госпожа Нуланд отговори, че САЩ и НАТО правят всичко възможно за „да предотвратят попадането на който и да е от тези изследователски материали в ръцете на руските сили“. Тази нейна декларация беше косвено признание за наличието на американски лаборатории за биологично оръжие. Агенция „Ройтерс“ цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че страната й разполага с „документи, показващи, че украинското министерство на здравеопазването е наредило унищожаването на проби от чума, холера, антракс и други патогени“. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан също се намеси: „Съединените щати, като страна, която е най-запозната с тези лаборатории, трябва да публикуват съответните конкретни подробности възможно най-скоро. Всички видове патогени и проведените изследвания”.
След отговора си даден на републиканеца Марко Рубио пред американския Сенат, Виктория Нуланд не спря да си противоречи. На конференцията на страните подписали конвенцията за забрана на химическо оръжие през 2021 година тя не успя да обясни в какви точно лаборатории са инвестирани 200 милиона долара на американското министерство на отбраната в Украйна.
Виктория Нюланд няма повече да се затруднява с лъжливи обяснения за войната в Украйна, нито с презрителни подхвърляния към страните съюзници на САЩ. Джо Байдън я праща на дипломатическа работа в Африка. В Европа, подобно на своята предшественичка Мадлен Олбрайт, тя няма да остане незабравима, с изключение паметната псувня: FUCK THE EU! През 1999 година Олбрайт крещеше също по коридорите на замъка Рамбуйе – BOMBING! BOMBING! – по отношение на кризата в Югославия. Поставянето на мъжествени жени на важни постове в американската администрация явно е тенденция. И двете като малки, сигурно не са играли с кукли, а с оловни войници. Ако тази тенденция на американското общество продължи, много вероятно е в Пентагона да постъпят мъже, които като малки са играли с кукли вместо с оловни войници.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya