НЕ РУСИЯ, АФРИКА ЗАПЛАШВА ЕВРОПА!

На 13 септември Урсула фон дер Лайен изнесе годишния си доклад за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Председателката на европейската на Комисията оповести на присъстващите, че се започва нова стратегия в отношенията с Африка. Измисления от нея подход се отнасяше до всички „демократични“ правителства. Кои точно правителства отговаряха на европейските изисквания за „демокрация“ не ставаше ясно. Ясно стана, че ще се наливат много пари за да се противопостави Европа на хаоса създаден от Русия, според нея. Нито дума за присъствието на Китай и Турция на Черния континент. В заключение, тя Фон дер Лайен ще организира конференция с африканските ръководители, избрани „демократично“.
Пример за успешното начало на новата стратегия е сътрудничеството с Тунис. По нареждане на Фон дер Лайен, Европейската централна банка вече бе превела на правителството в Тунис – 150 милиона евра, с обещание за 1 милиард допълнителни инвестиции. Чрез тази масивна финансова инжекция, председателката на комисията може би се надява да превърне малката средиземноморска страна в европейски граничен пункт на Африканска територия.
Евродепутатите, които присъстваха в амфитеатъра, с нищо не показаха, че африканската заплаха ги засяга по какъвто и да е начин. Повечето от тях си чесаха носовете, пишеха си Есемеси, а Еврокомисарката Юлия Йохансон плетеше чорапи за внучката си.
Пред трагедията, която се разиграва, по южната граница на Европа, ако се появеше някаква „Либийска вълна“ която да помете целия този луксозен чиновнически кошер, нещата в Европа със сигурност щяха да са много по-различни. За сега обаче сме в ръцете на хора без познания, житейски опит и чувство за реализъм.
Още на другия ден след доклада на Фон дер Лайен делегация на Европарламента, запътила се да реализира проекта на председателката на Комисията, бе поляна от студен душ. От Тунис пристига предупреждение – Никой от евродепутатите не може да стъпи на тунизийска земя! Президентът на република Тунис, прочел публикации в немската преса, че бил „диктатор“ и не заслужавал да се работи с него. Нарочно или случайно, Каис Саид остави цяла флотилия от лодки, пълни с 8 хиляди африкански бежанци да тръгнат към Лампедуза.
Италианския остров е населен от 6 хиляди жители. Той има площ от 20 кв.км и е само на 130км. от Африка. През 2022 година там са акостирали 65 хиляди емигранти. Това са хора които никога не са били на зъболекар, не са ваксинирани и не са държали писалка. Гладни са, боси и голи! След като се нахранят и получат някакъв документ, ще докарат жените и децата си. След настоящият прилив броят им е 130 хиляди и няма никаква причина вълната да спре. В Рим настъпи паника. Джорджия Мелони зове за солидарност. Френският министър на вътрешните работи изпрати вместо отговор допълнителни полицейски части на границата с Италия. Германците предупредиха, че повече не издават документи за убежище. Белгия приема само жени!
Обща европейска политика спрямо емиграцията – няма! Има обаче Европейски парламент, Европейска комисия и Европейски съвет. Никой от тези високопоставени органи не заседава в Лампедуза.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya