До всички участници

До Всички участници

Румяна Чеков - Угърчинска

Като автор на Отвореното писмо до Омбудсмана на Република България (тук), бих искала да припомня на всички участници в нашата обща кауза някои основни моменти:

– Написах и разпространих Отвореното писмо до Омбудсмана на Република България (тук) за да разоблича не само дискриманацията на която са подложени българите пребивавщи зад граница но и пагубната делба която тя предизвиква между българите, от което губи преди всичко България. Забраната на участието в управленито на Държавата на близо една трета от Българските граждани записано в Конституцията е пагубно за всички нас и за бъдещето на нашата Родина .

– Целта ми бе да се предизвика обществен дебат както и становище по въпроса от страна на институцията Омбудсман, за да се получи и официална реакция от страна на институциите и управляващите.

– Омбудсмана на Република Българи, обяви официално и аргументирано становище (тук) и организира кръгла маса по тези въпроси, която се състоя през декември миналата година.

– На тази кръгла маса, Омбудсмана покани всички институции както и представените в Парламента политечески групи и представители на диаспората. Бе предоставена и скайп връзка.

– Всички откликнаха /освен Президентството, парламентарните групи Герб и Атака/, присъстваха, обсъдиха и се съгласиха че е необходимо да се предприемат мерки за промяна на Конституцията и Изборния кодекс, с цел премахване на дискриминацията и участие на всички българи в управлението на Държавата „независимо къде се намират“ съгласно член 26-и на самата Конституция.

– Изявени бяха разногласия за методите и начина, но принципно бе постигнат консенсус и всички се ангажираха да работят по въпроса, за да напредне каузата, която е от общ интерес за всички.

– За да продължим под официална форма дейността и защитата на каузата изразена в Отвореното писмо до Омбудсмана на Република България (тук), създадохме през янури тази година Гражданското Движение  Демократична Алтернатива -“ДА“(тук) и взехме ред участия в телевизионни и радио предавания, публикувахме интервюта и статии за да информираме възможно най-широко обществото. Създадени са Фейсбук страница (тук) и сайт (тук).

Напролет научихме че Президентсвото готви среща за Българите от чужбина в Брюксел. Това лято стана ясно че в програмата старателно са пропуснати въпросите обсъждани на кръглата маса, както и становището на Омбудсмана.

Предложените промени в Избирателния Кодекс също пропускат тези теми.

Междувременно бе направен и опит да се внесе в парламента проект за Закон за българите в чужбина(тук), редактиран от ДАБЧ, в който не само са пропуснати онсовните моменти за избирателното равноправие на ВСИЧКИ Българи, но и се предвижда създаването на нови категории български граждани, тоест задълбочаване на делбата и дискриминацията между гражданите на Република България.

В последствие питам : нарочно или несъзнателно се игнорира институцията Омбудсман, неговите становища и обсъдени въпроси по време на организираната кръгла маса, както и изявените становища на присъстващите представители на МВнР, ДАБЧ, ЦИК и парламентарните групи.

Вярвайки в необходимостта от ясна информираност на обществото

Вярвайки в необходимостта от открит и принципен дебат по основните въпроси касаещи изборното равноправие на Българите по света и у нас, Движението „ДА“ (тук) изрази несъгласието със начина по който се организи форума в Брюксел и избраните теми под наслов „Политики за Българите в чужбина“ и реши да организира прес конференция в София, в сградата на БТА, на 27и, в 12ч (тук).

На тази пресконференция бихме искали да припомним принципните положения които ни накараха да поемем тази кауза, да предоставим на медиите и обществото необходимата информация и да дадем възможност да се обсъдят тези въпроси  в сравнение с друга страна от Европийския съюз, успяла да приложи това равноправие в своята Конституция.

За това, специален гост на пресконференцията ще бъде Господин Ги Каркасон – преподавател и специалист по конституционно право (тук), който е участвал  като експерт в последните поправки на Френската Конституция позволила на  французите пребивавщи в чужбина /3 процента / да изберат  11 свои представители в Парламента (тук) .

Групата “Отвореното писмо до Омбудсмана на Република България(тук)” продължава да бъде отворена за дискусия и мнения на всички които желаят обединението и равноправието на бългаските граждани, както и прилагането на демократичните норми и правила в България.

РУМЯНА ЧЕКОВ – УГЪРЧИНСКА

официален сайт: www.kajeteda.com
фейсбук група: www.facebook.com/kajeteda

  • Прес-конференцията е обявена във Фейсбук – ТУК.

Свързаните теми:

За да подкрепите движението „ДА“ и получите информация за предстоящи събития и дейности, може да се запишете в мейлинг листата, като попълните контактната форма и натиснете бутон „Подкрепям“

*(задължително поле)
  • Устав на Сдружение „ДА“, може да бъде изтеглен ТУК
  • Молба за членство в сдружение „ДА“ , може да бъде изтегленаТУК

– – –

  • Официална страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -„ДА“:

http://www.kajeteda.com/

  • Официална фейсбук страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -„ДА“:

http://www.facebook.com/kajeteDA

Comments

comments

About bojidar