КОГАТО БОГОВЕТЕ ГОВОРЯТ – АНГЕЛИТЕ ТРАЯТ!

Очакваше се и не е изненада. Европейският съюз ще бъде реформиран. Колкото повече госпожа Фон дер Лайен се хвали с успехите на общността, толкова повече разнопосочните настроения в страните членки са видими.
Авторите на проекта са Франция и Германия – локомотива на ЕС. Първата им идея е премахването на начина по който се взимат решенията – чрез единодушие. Той ще бъде заменен с квалифицирано мнозинство. Всички страни членки разполагаха с комисар в Комисията. В проекта се предвижда значително намаление на тази бройка. До момента двете най-мощни държави пипаха заровете скришом, за в бъдеще те ще го правят открито. Защо? Много ясно, геополитическата обстановка го изисква. Украйна и Молдова тропат на вратата. Страните от Западните Балкани – също. Париж и Берлин нямат време да се занимават с българско вето за Македония, с противопоставянето на Унгария на санкциите срещу Русия и на Малта, която винаги гласува в полза на Турция.
Този проект открито пренебрегва първоначалната идея за равнопоставеност между „големите и малките“, като предлага европейска пирамида на четири етажа. Най-горе ще са страните, които имат общи функциониращи институции. Съдебна система, Единна монета, Данъчна система, Външна политика и сходен БВП. За повече яснота, ще дам само един пример. Настоящият министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон – Морети е подсъдим – обвинен в конфликт на интереси. Делото ще се гледа тази есен. До тогава „заподозреният“ е на поста си защото презумпцията за невинност го позволява. Съвсем нормално е, страните с подобно правосъдие да са заедно на първия етаж на пирамидата.
На по-долните етажи ще бъдат разпределени държавите приети след страните основателки, чиято интеграция са сега не се счита за задоволителна.
Срещу всички, които оспорват или пречат на взетите от Комисията решения ще бъдат наложени финансови санкции.
Дали този проект ще бъде реализиран не е сигурно. Във Франция и Германия по отношение на вътрешната им политика има също много въпросителни. В икономическо отношение добивът на електроенергия е несъвместим, въпреки декларациите за тясно сътрудничество.
Пирамидалното класиране е несправедливо за „малките“, но със сигурност ще задоволи избирателите в развитите демокрации, които все по-настоятелно изискват от управляващите си да бъдат по-пестеливи с фондовете наливани на Изток и без видим резултат. Всички проучвания относно европейските избори през 2024 година дават десни и крайно десни партии победители. Остава все пак авторите на проекта, да предложат ясно по какви критерии последните могат да се изкатерят към горните етажи. Най-заинтересована в това отношение, би трябвало да е България.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya