СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА!

В последно време добрите новини са толкова редки, че „побратимяването“ между Турция и Гърция подписано на 7 декември в Атина е истински коледен подарък както за двете страни, така за Европа, може би и за света.
Наследниците на двете враждуващи от векове Империи си подадоха ръка след толкова кризисни ситуации, в които мирът между тях беше на косъм. Най-драматични бяха новите морски граници начертани еднопосочно от турския президент и които лишаваха Гърция от залежите от газ в Средиземно море. Втората криза беше емигрантската вълна към гръцките острови, която не беше предизвикана без турска намеса. Не само Гърция, но и целият Европейски съюз обвиниха Ердоган, че изнудва Стария континент, за някой и друг милиард повече от това което получава. Разгневен Ердоган заплаши Мицотакис „тя без да се колебае се притече на помощ и това нейно поведение остави дълбоки следи в погледа на Анкара към Атина.
В самата Турция икономическата криза се задълбочава. С повече от 62% инфлация страната въпреки завидното си геостратегическо положение, не може да остане без чужди инвестиции. Милите очи, които Брюксел прави на Украйна за започване на преговори за влизане в Съюза със сигурност събуждат турските надежди за приобщаване. Договора за добросъседство подписан на 7-ми декември в Атина от двамата президенти няма да остане незабелязан от Брюксел. В споразумението е включено удвояване на стокообмена между двете страни от сегашните 5 милиарда на 10 милиарда в близко бъдеще. „Между нас няма никакъв проблем, който не може да бъде разрешен“! – не крие задоволството си Ердоган.
Един от тях е мюсюлманското население в Източна Тракия. Тази зона е населена с помаци, които говорят български, но гърците предпочитат да поверят на турските имами и учители образованието им, с надеждата, че някой ден ще се изселят в Турция.
От вътрешнополитическа гледна точка, двете страни разполагат в лицето на президентите си, със забележително силни държавници. Настоящето им сближаване в името на мира и благоденствието на турският и гръцкият народи го доказват убедително. Те сложиха начало на съвсем нови отношения, без да искат разрешение от никой! Ердоган спечели изборите на косъм и е длъжен да убеждава и съответно да обединява привържениците и противниците си с конкретни разултати. Мицотакис излезе победител, но без мнозинство, което да му позвори да действа. Той се отказа от победата си и се обърна отново към гръцките избиратели, поемайки риска да не бъде преизбран. Тази негова смелост бе оценена от гръцкото общество. В началото на 2024 година гръцкият президент ще посети Анкара, за да довърши с Ердоган започнотото в Атина.
„Дори между братя има понякога различия, камо ли между съседи.“ – подхвърли лукаво турският президент на пресконференцията след подписване на договора с Гърция. Жалко че на нея не присъстваха нито български, нито македонски политици.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya