НЕ ПРЕДАВАЙТЕ ВАПЦАРОВ!

Като всяка победа, тя не се забравя. Възмутен от споровете относно личността, творчеството и наследството на Никола Вапцаров, написах от раз стихотворение, което прочетох пред няколко приятели. Те ме информираха за конкурс организиран от читалището в Благоевград, което носи неговото име. Поводът беше 100 годишнината от рождението му. Послушах ги и пратих стихотворението.
След известно време получих известие, че победителят съм аз. Явих се пред председателката на инициативния комитет за провеждане на конкурса, която не беше друга, а племенничката на поета – Мая Вапцарова. Тя ми връчи диплома, след продължително ръкостискане, от името на читалището. Пазя ценния документ и го показвам винаги когато чуя противоречиви спорове, около личността на този безценен български гений.
Междувременно приятелите, които ме насочиха към участие в конкурса ме попитаха дали съм получил сумата, която е определена за победителя. Те останаха много изненадани, когато им отговорих, че не съм получил нищо друго освен диплома, която за мен е по-важна от каквато и да е парична награда.
Всеки 7-ми декември, денят в който е роден Вапцаров, аз публикувам моето стихотворение. Казва се „Краде ли се лава?!“
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya