ПОСЛЕДНИЯТ ПИРОН В КОРАБА „ШЕНГЕН“!

За сетен път пламна спора за „двойното гражданство“. Имало „опасност“ някой чужд гражданин да вземе български паспорт и да стане президент?! За всяка стока си има купувач и за подобни извън разума мисли вероятно има вярващи. Що се отнася до българи получили второ гражданство, като се изключат държавите организиращи лотарии за зелени карти, вторият паспорт не е Коледен подарък. Той е резултат на подробна и продължителна анкета за гражданското поведение на кандидата. Българите получили паспорт във втората си родина отговарят на условията, които страната, която ги е подслонила изисква. Новият им паспорт означава, че те стават равнопоставени с останалите граждани. Това е знак на уважение и към съответните новопристигнали, но и към тяхната родина. Защо Евгения Банева не получи френски паспорт, въпреки че владееше езика и притежаваше имот във Франция. А бе върната с белезници в родината? Освен това, на Запад не може да си директор на завод или клиника с български документ за самоличност. Напълно разбираемо е, че временно пребиваващи нашенци, като циганите ни, не е получават чуждо гражданство!
По време на Тоталитарната система, „емигрантите“ избрали Свободата се определяха като „Вражеска емиграция“, изменници и невъзвращенци. На тези, които заминават по настоящем и не се връщат, пак се гледа с неприязън и завист.
В заключение, кажете мили хора, понеже се делим на българи, които заминават и българи които остават, на добри и лоши българи, кой българин с двойно гражданство приватизира пристанища, заводи и корабостроителници с кредити, които му бяха „опростени“? И точно за празниците, опозори името на България, така както го опозориха флагманите на родния бизнес – братя Домусчиеви?!
Божидар Чеков

 

Comments

comments

About Maya