НА 23 декември 1877 г. ГЕНЕРАЛ ГУРКО ВЛИЗА В СОФИЯ!

„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват пъртина през преспите и чудовищния студ“ – пише Йосиф Гурко.
Думите на генерала отекват завинаги, като камбанен звън в паметта на българите. Европейските наблюдатели на руско-турската война, предвиждат застой на похода през Балкана, поради тежките климатични условия. При минус 15 градуса някои от войниците, които не са намерили подслон при местните селяни спят на открито. 879 от тях умират от измръзване в подножието на връх „Баба“. Други 200 остават завинаги на връх „Мургаш“. Въпреки жертвите, Петдесет хилядната армия влиза в София и променя хода на войната. Пътят към Пловдив – Одрин и Цариград е пред тях.
В редиците на руската армия е имало украинци. Между тях и руснаците не е имало разлика. Българите са признателни на всички, които са участвали в нашето освобождение, поради това днес няма народ, който да желае по-силно от нас братоубийствената война в Донбас да приключи час по скоро.
На снимката – моят приятел Владимир Гурко, правнук на Йосиф Гурко, почетен гражданин на България, както всички, които носят името Гурко.
Божидар Чеков

Comments

comments

About Maya