Сдружение българска демократична алтернатива – „ДА“ иска промяна в конституцията / интервю за БНР в предаването „12+3“ по Хоризонт

Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ иска промяна в Конституцията

Автор и репортаж: Светослава Кузманова

РУМЯНА УГЪРЧИНСКА / СДРУЖЕНИЕ "ДА" - ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА

Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ иска промяна в Конституцията – чл. 65 и чл. 93. Те възпрепятстват българите с двойно гражданство да могат равноправно да участват в избори – да гласуват и да бъдат избирани. От Сдружението настояват за спазване на Хартата за правата на човека, на Европейската конвенция за защита на правата на човека, на основните свободи. Настояват още за нов демократичен Избирателен кодекс, който максимално да улеснява участието на всички български граждани, за включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес. Искат създаване на избирателни райони в чужбина в зависимост от броя на избирателите, пребиваващи там. Настояват още за премахването на всякакви пречки, забрани и финансови изисквания към кандидатите.

Изразяваме гласа на всички българи, които не са съгласни с разграничаването на различни категории на граждани, каза Румяна Угърчинска от Сдружение Българска демократична алтернатива – „ДА“ в предаването „12+3“.

Противоречието в Конституцията е направо крещящо. Конституцията гласи, че гарантира равни права на всички българи, където и да се намират те. Това е член 26 от Конституцията, а в чл. 65 и 93 се ограничава избирателното право на българите, когато имат двойно гражданство и когато не са уседнали последните пет години в България, обясни Угърчинска.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл:

[vimeo]http://vimeo.com/50614063[/vimeo]

  • Прочетете пълното интервю на Румяна Угърчинска и проф. Ги Каркасон – ТУК.

официален сайт: www.kajeteda.com

фейсбук група: www.facebook.com/kajeteda

Свързаните теми:

За да подкрепите движението „ДА“ и получите информация за предстоящи събития и дейности, може да се запишете в мейлинг листата, като попълните контактната форма и натиснете бутон „Подкрепям“

*(задължително поле)
  • Устав на Сдружение „ДА“, може да бъде изтеглен ТУК
  • Молба за членство в сдружение „ДА“ , може да бъде изтегленаТУК

– – –

  • Официална страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -“ДА“:

http://www.kajeteda.com/

  • Официална фейсбук страница на Сдружение Българска Демократична Алтернатива -“ДА“:

http://www.facebook.com/kajeteDA

Comments

comments

About bojidar